ODGOVOR SRBIJI: Krstičević najavio ustrojavanje nove brigade HV-a u Vukovaru

0
357

Damir Krstičević, ministar obrane u intervjuu Večernjem listu govorio je o povećanju vojnog proračuna, o novcu koji će uložiti u ‘vraćanje dostojanstva vojnicima, dočasnicima, časnicima’ te o ustrojavanju još jedne profesionalne brigade.

“U osam godina obrambeni proračun pao je za više od 25%, gotovo za 1,4 milijarde kuna godišnje, a istodobno se pred vojsku iz godine u godinu postavljaju sve veći zahtjevi. Trebalo je ukazati na to”, kazao je Krstičević te dodao kako “moramo biti spremni odgovoriti na nove trendove i sigurnosne izazove, razvijati nove sposobnosti, biti pouzdan partner NATO-a i pridonositi kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti”. 

Što se tiče “vraćanja dostojanstva vojnicima, Krstičević je kazao kako “bez obzira na vrhunsku opremu, ako nemate motivirane, obučene i profesionalne ljude, nemate tu snagu”.

Što se tiče ustrojavanja još jedne profesionalne brigade Krstičević kaže kako bi volio da bude smještena baš u Vukovaru.

“O tome konkretnije možemo govoriti na temelju projekcija koje radi i ažurira Glavni stožer. Ponovit ću kako samo broj vojnika, broj postrojba, bez obzira na to radilo se o profesionalnoj ili pričuvnoj brigadi, sam po sebi nije jedini značajan ili presudan kada govorimo o borbenoj spremnosti Oružanih snaga. Slično se može reći i kao odgovor na pitanje eventualnog, kako vojnici vole reći, teritorijalnog rasporeda postrojba. Volio bih, zbog brojnih razloga, da jedna od postrojba Oružanih snaga bude u Vukovaru”.

“Naš početak, naš ponos je Domovinski rat. Upravo iz zahvalnosti i u znak sjećanja u Ministarstvu smo imenovali dvorane za sastanke imenima Gojka Šuška, Janka Bobetka, Zvonimira Červenka iBlage Zadre. Trebamo se ponositi našim pobjedama. Želim i da promociju polaznika vojnih škola opet organiziramo u Vukovaru, simbolu junaštva i hrabrosti”, kazao je ministar Krstićević.

MP/foto: fah