“ODLUKA” je u Šeksovim rukama

0
231

Šeks: Predsjednica će biti stpljiva i donijeti odluku u skladu s Ustavom
Smatra da će predsjednica postupiti u skladu s Ustavom, odnosno da neće, kao što se često nagađa, mandat povjeriti nikome ako ne dokaže da uživa povjerenje najmanje 76 zastupnika

Datum objave: 11.12.2015 | 14:11 Autor: pra/h
Savjetnik predsjednice Republike za ustavno-pravna pitanja Vladimir Šeks izjavio je u petak u Osijeku kako za konstituiranje nove vlade postoji nekoliko mogućih scenarija, ali da treba pričekati treći krug konzultacija na Pantovčaku, gdje će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ustvrdio je, strpljivo iscrpiti sve mogućnosti i donijeti odluku u skladu s Ustavom.
Tijekom posjeta osječkom Pravnom fakultetu, koji obilježava 40. obljetnicu postojanja, Šeks je novinarima kazao kako po prvom scenariju potencijalni mandatar predsjednici donosi dokaz o povjerenju najmanje 76 zastupnika u Saboru, a ona mu tada povjerava mandat za sastavljanje vlade, pri čemu mandatar u roku od 30 dana treba sastaviti vladu i zatražiti glasovanje o njezinu povjerenju u Saboru.

Vezane vijesti

Bivši predsjednik Ustavnog suda: Predsjednica mandat treba dati HDZ-u
Milanović je spreman na sve, novi izbori koštaju manje nego ovakva vlast
Predsjednica jedina ima legitimitet, Leko se trebao konzultirati s njom
Mato Palić: ako nema mandatara jedini izlaz su novi izbori za Sabor
Milanovićev Sabor od pet minuta točka je na i konačnog državnog udara
Gjenero: Premijer vodi računa o sebi; Ustav nije uputstvo perilice rublja
Ako mandatar ne sastavi Vladu u roku od 30 dana ili vlada ne dobije povjerenje Sabora, predsjednica mu može produljiti rok za još 30 dana za ponovno sastavljanje Vlade i dobivanje povjerenja u Saboru. Ako ni u drugom pokušaju to ne bude uspjelo, predsjednica povjerava mandat drugoj osobi koja, Šeksovom shvaćanju, također treba dokazati da ima povjerenje 76 zastupnika i samo tako dobiti mandat za sastav vlade, uz rok od 30 dana koji može biti produljen za još 30 dana.

Napomenuo je da, ako ni drugi mandatar ne uspije sastaviti vladu ili ne dobije povjerenje Sabora, predsjednica tada imenuje nestranačku privremenu vladu i raspisuje prijevremene izbore.

Šeks kaže kako postoji i druga situacija, koja nije ustavno-pravno predviđena, a to je da ako se kod predsjednice ne pojavi nitko s potporom od 76 zastupnika, u toj situaciji “nema niti roka u kojem predsjednica treba reagirati”.

Prema brojnim tumačenjima ustavno-pravnih stručnjaka, moguća je situacija da, nakon primjerenog roka, ako se iscrpe sve mogućnosti da se utvrdi mandatar koji bi sastavio vladu, predsjednica može “presjeći” tu situaciju u kojoj nema zakonodavnog tijela ni vlade, osim tehničke, te iskoristiti ustavnu ovlast, koja joj nalaže da se brine o redovitom i usklađenom djelovanju te stabilnosti državne vlasti. Ona tada. tvrdi Šeks, imenuje nestranačku vladu i raspisuje prijevremene izbore.

Dodaje je kako se treća situacija odnosi na konstituiranje Sabora, jer se može dogoditi da se Sabor konstituira, a da ne dođe do određivanja mandatara. No, i za to treba pričekati idući tjedan, jer bi eventualno konstituiranje Sabora “impliciralo da se stvorila potrebna većina”, ističe Šeks.

Smatra da će predsjednica postupiti u skladu s Ustavom, odnosno da neće, kao što se često nagađa, mandat povjeriti nikome ako ne dokaže da uživa povjerenje najmanje 76 zastupnika, dakle “nikakvom relativnom pobjedniku”.

Upitan što bi izmijenio u Ustavu ako bi sada mogao sudjelovati u njegovu stvaranju, Šeks je kazao kako bi vrlo vjerovatno u Ustav uvrstio odredbu da se mandat za sastav vlade najprije povjerava onome tko je na izborima osvojio najviše mandata, odnosno relativnom izbornom pobjedniku. bpz.ba