Održana središnja komemoracija na Bleiburškom polju

0
233

U povodu 72-e obljetnice Bleiburške tragedije danas je na Bleiburškom polju, u organizaciji Počasnoga bleiburškoga voda i suorganizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, održana središnja komemoracija.

Komemoracija je započela molitvom na groblju Unterloibach, a zatim je krenula procesija prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju.

Središnje misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

-Sabrani smo na području koje predstavlja jedno od najtragičnijih polja u povijesti našega hrvatskoga naroda i početak velikog stradanja čak nekoliko stotina tisuća hrvatskih vojnika i civila poslije II. svjetskoga rata. Njihova je sudbina toliko tragična i ponižavajuća da su oni koji su ih osudili i pogubili smatrali da nisu vrijedni čak niti toliko da se zapišu i doznaju njihova imena, i za koje se totalitarni sustav pobrinuo – i još se danas ostaci toga sustava brinu da ne doznamo gdje su točno bili pogubljeni i stradali i gdje su sve grobišta i jame u kojima leže njihove kosti. Bili su osuđeni na to da ih nitko ne smije niti spomenuti, da mi mlađi ne smijemo za njih niti doznati, a kamoli postavljati pitanja zašto su uopće stradali i bili smaknuti. A sad kad se istina, unatoč silnog protivljenja, ipak počela probijati, pokušava se spriječiti i našu molitvu za te bezimene žrtve – rekao je na početku homilije nadbiskup Hranić, te vjernike pozvao da „nikakvim svojim postupkom, riječju, znakom ili gestom ne pomognete ovdje onima koji žele spriječiti osvjetljavanje istine o tim žrtvama.

>>Biskup Đuro Hranić predvodio misno slavlje na Bleiburškom polju

Nazočnima se obratio glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda, Ante Kutleša.

-Osobito zahvaljujem u ime Voda izričem preuzvišenom Đuri Hraniću, nadbiskupu, koji je predsjedao današnjim misnim slavljem. Hvala vam, u velikoj nadi da više nitko neće morati postavljati pitanja koja ste vi nama uputili, da to bude konačno riješeno. Zahvaljujemo i Hrvatskom saboru na pokroviteljstvu, i gospodinu Jandrokoviću zahvaljujemo. Zahvaljujemo i ministrima Goranu Mariću te Tomi Medvedu – kazao je Kutleša.

U ime Hrvatskog narodnog sabora BiH govorio je Željko Raguž.

Potom se nazočnima obratio i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković:

-Bleiburg je simbol i metafora svih hrvatskih stradanja, ne samo u određenom razdoblju nakon II. svjetskog rata. On je podsjetnik i na sve zločine počinjene tijekom svih godina jugoslavenskog komunističkog totalitarnog režima.

U prošlome stoljeću Hrvatska je pretrpjela tri rata. Gledajući u kontekstu žrtava, svi oni su bili pogubni i teški jer rat ne donosi nikome dobro. Čim se osvaja, gube životi, širi mržnja, ubija – to ne služi čovjeku na korist već je njegov moralni poraz.

Na ovome mjestu odajemo počast i svim naraštajima Hrvata koji su daleko od Domovine čekali dan kada će Hrvatska postati suverena nacija, usidrena u europski prostor mira i demokracije. Danas kada imamo svoju državu, obaveza je svih nas stalno se podsjećati na sve žrtve koje su pale za nju. Obaveza je svih nas učiniti da se više nikada ne ponove strašni zločini učinjeni iz bilo kojeg razloga, zbog bilo koje ideologije – istaknuo je Jandroković.

Komemoraciji su nazočili uime pokrovitelja Hrvatskog sabora predsjednik Gordan Jandroković i više saborskih zastupnika, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ministar državne imovine Goran Marić, te izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministar branitelja Tomo Medved kao i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović te predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH.

 

M.M.