Oko 15.000 vojnika iz više od 40 zemalja pozdravilo zastavu BiH

0
240

Foto:

Čović: Ovo je prigoda da pokažemo zajedništvo i s drugim zemljama budemo dio ovog jedinstvenog međunarodnog događaja

– Svaki put posjet Lourdesu ima jednu posebnu i novu dimenziju. Posebno mi je zadovoljstvo što sam ove godine predvodio izaslanstvo BiH na ovom vojnom hodočašću. Ovo je prigoda da pokažemo jedno zajedništvo i s drugim zemljama svijeta budemo dio ovog jedinstvenog međunarodnog događaja. Poruke mira koje su poslane iz Lourdesa prenijet ćemo svima u BiH, kazao nam je jučer iz Lourdesa hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, piše Večernji list BiH.

Iz više od 40 zemalja svijeta

Visoko izaslanstvo BiH u Lourdsu predvodi hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović sa suradnicima, ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima i vojni biskup mons. Tomo Vukšić te zapovjednik 1. pješadijskog (gardijskog) puka Oružanih snaga BiH brigadir Slaven Galić. Na svečanom otvaranju 58. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdesu u Francuskoj, koje je održano u bazilici svetog Pija X., upriličen je defile državnih zastava, vojnih orkestara i predstavnika Oružanih snaga zemalja sudionica hodočašća. Pripadnici Oružanih snaga BiH, njih 45 katoličke vjeroispovijesti s drugim vojnicima i policajcima iz više od 40 zemlja svijeta, po 17. put su iz BiH išli na hodočašće u Lourdes. – Ovo 17. vojno hodočašće iz BiH u Lourdes je prigoda za sve nas da na poseban način vjeru osnažimo kako bismo mi, koji vršimo javne dužnosti, ali i djelatne vojne osobe na dostojanstven način ispunjavali svoje zadaće i obveze.

Uveličao osjećaj ponosa

Ovdje smo i Dragan Čović i ja u zajedništvu s predstavnicima vojnog ordinarijata u BiH i pripadnicima Oružanih snaga, što je jaka poruka, ali, sigurna sam, i dobra slika koju mi, kao predstavnici BiH, šaljemo u svijet, kazala nam je jučer ministrica obrane BiH Marina Pendeš. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je zajedno sa svečanim postrojbama Oružanih snaga BiH prošao ulica Lourdesa i sudjelovao na svim ceremonijalnim aktivnostima. Svojom nazočnošću na defileu postrojbi Oružanih snaga zemalja sudionica hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović je uveličao osjećaj ponosa, kada je oko 15.000 vojnika iz oko 40 zemalja pozdravilo zastavu BiH i tim činom odalo priznanje BiH. Čović je vrijeme uglavnom provodio s pripadnicima Oružanih snaga BiH i s njima svakodnevno zajedno objedovao te predvodio svako postrojavanje i sudjelovao u svim aktivnostima. Jučer je upriličeno polaganja vijenaca za sve poginule vojnike te međunarodna sveta misa, a nakon toga glazbeni nastupi vojnih orkestara i sportske igre vojnih invalida i dvosatna procesija sa svijećama. Međunarodno vojno hodočašće završava danas misom i svečanosti u bazilici sv. Pija X. bpz.ba