Okupljanje hrvatskog iseljeništva iz Južne Amerike u Santa Cruzu

0
232

Od 28. do 30. travnja održat će se susret hrvatskog iseljeništva Južne Amerike u Santa Cruzu u Boliviji. Prve izaslanstva već su pristigla; između ostalih, one iz Perua, Paragvaja, Argentine i Čilea, javlja ‘Dobar dan Santa Cruz’.

Programom susreta predviđaju se tri glavne teme: društveno-politička problematika hrvatske dijaspore, hrvatska kultura i podučavanje hrvatskog jezika te poslovni susret gospodarstvenika hrvatskog podrijetla iz Južne Amerike, Hrvatske i mogućih lokalnih partnera.

Grad Santa Cruz se nalazi na 400 metara nadmorske visine, u središnjem dijelu Južnoameričkog kontinenta i na početku Amazonskog sliva i danas je najveći centar gospodarskog razvoja i investicijskih ulaganja u Boliviji.

>>Hrvatsko iseljeništvo u 2014. u Hrvatsku transferiralo 870 milijuna eura

Inače, prema procjenama u Južnoj Americi živi oko 500.000 Hrvata. Najviše njih, oko 250.000 živi u Argentini. Druga po brojnosti je hrvatska iseljenička zajednica u Čileu gdje živi oko 200.000 iseljenih Hrvata i njihovih potomaka. Utjecajne su i brojne i hrvatske iseljeničke zajednice u Brazilu, Boliviji, Ekvadoru, Paragvaju, Peruu, Urugvaju i Venecueli.

Podsjetimo, temeljem prosudbi hrvatskih diplomatskih misija i konzularnih ureda u svijetu, hrvatskih katoličkih misija, popisa 2001. stanovništva  zemalja u kojima žive iseljeni Hrvati i njihovi potomci, te temeljem samih procjena hrvatskih zajednica u pojedinim zemljama, Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je objavilo statistički podatak prema kojem u svijetu živi najmanje tri milijuna iseljenih Hrvata i njihovih potomaka.

 

M.M. bpz.ba