Otvoren jubilarni Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017.

0
285

Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je ovogodišnji mostarski Sajam gospodarstva poručivši bh dužnosnicima kako u Hrvatskoj imaju prijatelja, koji voli BiH, prenosiOtvoren jubilarni Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2017. bljesak.info.

”Zadovoljstvo mi je biti u Mostaru, gradu kulture, gradu baštine UNESC-a, gradu stjecišta više naroda u BiH i gradu u kojeg uvijek rado dolazim; i to već drugi put kao predsjednik Vlade RH. Posebno mi je drago da će i ovaj događaj koji je, jedan od najreferentnijih sajmova na jugoistoku Europe biti dodatni korak za unaprjeđenje trgovinske razmjene stvaranja zajedničkih partnerstava u gospodarstvu i povećanja ulaganja. To je cilj ovakvih skupova, a on je s vrlo sufiticiranim djelovanjem organizatora, postao bitan politički skup koji doprinosi poboljšanju općeg ozračja suradnje zajedničkih napora na rastu BDP-a svake od država koje su ovdje prisutne, a posebno u unaprjeđenju EU puta”, rekao je hrvatski premijer tijekom ceremonije otvaranja mostarskog Sajma gospodarstva.

Hrvatska prvi ulagač u BiH

Hrvatski premijer rekao je kako mu je drago da se Sajam organizira na 30 tisuća četvornih metara izložbenog prostora, da su tu predstavnici više od 30 zemalja, a da ima skoro 800 izlagača.

”To je respektabilno, to se cijeni, i mislim da će svatko od njih odnijeti iz Mostara niz suradnji i potencijala za rast i razvoj raznih kompanija”, rekao je hrvatski premijer.

Istaknuo je kako su Hrvatska i BiH važni trgovinski partneri te da trgovinska razmjena, teška 1,8 milijardi eura, ima odličnu perspektivu.

Tome će, poručio je Plenković, doprinijeti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će omogućiti daljnju liberalizaciju trgovine i koji će biti pozitivno iskorišten od svih gospodarskih aktera.

”Drago mi je da je Hrvatska s milijardu eura ustupila kao prvi ulagač u BiH, što čini 20 posto naših ukupnih inozemnih ulaganja, a to je dovoljan signal koliko nam je BiH važna u nastojanjima da unaprijedimo suradnju u području energetike, prometne povezanosti, graditeljstva, metaloprerađivačke industrije, telekomunikacija, prehrambene industrije, elektrotehničke i drvoprerađivačke industrije. Jedan od vrijednih primjera suradnje i suvlasništva je mostarski Aluminij vodeća izvozna kompanija kojoj želimo veću kvalitetu i bolje poslovanje”, rekao je.

Ivanićev gaf

Otvarajući sajam, Plenković se našalio i rekao da se ”priključuje kolegi Ivaniću” te da proglašava Sajam otvorenim.

Naime, predsjedatelj Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, na kraju govora greškom je rekao kako on proglašava sajam otvorenim.

Ivanić je u govoru rekao kako su sajamske aktivnosti u velikom dijelu regije u krizi, ali da to nije slučaj s Mostarom.

”Moderni oblici komunikacije su ovakve manifestacije doveli u krize, ali sajam u Mostaru očito nije u krizi, već je to sajam koji napreduje. Organizatorima želim dati istinsku podskup i zahvalnost što se ovakva manifestacija održava”, rekao je Ivanić i dodao kako je ”ogromno je zadovoljstvo u Mostaru imati ključne ljude BiH, Crne Gore, Srbije i Hrvatske”.

”Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju. Mostar je središte cijele regije i jeste grad koji zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom i gospodarskom zajedništvu”, rekao je Ivanić istaknuvši kako mu je drago što je Hrvatska zemlja partner koja podržava susjede na njihovom putu.

Poruka iz Mostara

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić rekao je kako je Sajam gospodarstva, koji slavi 20. obljetnicu, postao vodeća gospodarsko izložbena manifestacija u BiH ali i šire.

”Danas su ovdje i regionalni lideri što daje nadu da smo na dobrom putu, da Mostar postaje politički važno mjesto za političku i gospodarsku suradnju. Bez suradnje i mira nema stabilnosti, bez stabilnosti nema razvoja i prosperiteta ove regije”, rekao je Bešlić te poručio gostima kako njihov dolazak govori da se u Mostaru danas odvijaju velike stvari.

”Imamo pravo da vjerujemo da smo krenuli u dobrom pravcu i kao lokalna zajednica, jer iz Mostara danas šaljemo konkretan signal investitorima, koje imaju dobre poslovne ideje da ih ovdje mogu i realizirati. Raduje me da je Republika Hrvatska iznova prepoznala mostarski sajam gospodarstva i da je partner”, rekao je Bešlić dodavši kako se ovime iznova potvrđuje zajednička spremnost gospodarskog razvoja dviju zemalja koje su upućene jedna na drugu

Direktorica Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Dalfina Bošnjak je u uvodnom govoru poručila svim uzvanicima kako su im učinili golemu čast što su nazočni na otvaranju.

 

”Ta činjenica potvrđuje opravdanost našeg truda i opredijeljenosti za neumornim obogaćivanjem sajma. U sklopu pet sajamskih dana i predstavljanju izlagača 30 država bit će upriličene različite podsajamske manifestacije te međunarodne konferencije, forumi i radionice. Ponosni smo o što je u jubilarnoj 20. godini održavanja, Hrvatska zemlja partner”, rekla je Bošnjak, govoreći kako je RH snažan zagovaratelj BiH na putu euroatlantskim integracijama.

Sajmu ”pretijesno”

Nakon nekoliko godina stagnacija, ovogodišnje jubilarno izdanje mostarskog Sajma ponovno je na razini najboljih godina, kazala je ranije direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak, a Mostarski sajam ove godine je okupio više od 800 izlagača iz 30 zemalja.

”Čini se kako je kriza konačno popustila. Svi naši izložbeni prostori popunjeni su prije više od mjesec dana i, na žalost, ove godine nećemo moći ugostiti sve tvrtke koje su izrazile interes za dolazak u Mostar. Imajući to u vidu, morat ćemo razmisliti i o proširenju naših kapaciteta”, kazala je ranije Bošnjak.

Inače, u sklopu sajma već tradicionalno će se održati podsajamske manifestacije kao što su Sajam turizma te sajmovi knjige i grafičke industrije. Na sajmu se također organiziraju i međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put”, na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.