Papa: Nije dovoljno znati da se Bog rodio

0
288

Nakon molitve Anđeo Gospodnji s vjernicima na Trgu sv. Petra papa Franjo je čestitao pripadnicima svih istočnih Crkva koje slijede julijanski kalendar Kristovo porođenje i zaželio im da ih u duhu bratske radosti ih Isusovo porođenje ponovno ispuni svjetlom i mirom.

Osvrćući se u svom nagovoru prije molitve anđeoskog pozdravljanja na značenje Bogojavljenja, posebno na zvijedu koja je pokazala ljudima Spasitelja, papa Franjo je istaknuo kako i u našem životu postoje različite zvijezde, koje nam osvijetlju put i daju orijentaciju.

Mi ih moramo izabrati. Postoje naime svjetla s prekidima, na mahove, kao što su mala životna zadovoljstva. Premda su dobra, ipak nisu dostatna, jer traju malo i ne ostavljaju za sobom mir koji tražimo. Postoje i blještava svjetla novca i uspjeha koja obećaju odmah sve i svašta, jako su privlačni i zavodljivi, ali – prema Papinim riječima – svojom slabom snagom samo podsjećaju na snove slave koji onda dovode do duboke tmine. Sveta Tri kralja nas međutim pozivaju da slijedimo trajno i ljubazno svjetlo, koje ne zapada nikada, jer nije od ovog svijeta. Ono dolazi iz neba i svijetli u srcu. Da bismo mogli pronaći Božje svjetlo trebamo slijediti Sveta tri kralja, koji su bili – kako ih opisuje Evanđelje – uvijek u pokretu. Kome je potrebno svijetlo izlazi iz sebe i traži, ne ostaje zatvoren i nepomičan gledajući zbivanja oko sebe, već stavlja na kocu vlastiti život – rekao je Papa i primjetio kako se život kršćana sastoji u trajnom hodu punom nade i potražnje. Taj put se nastavlja i kada zvijezda trenutno nestaje s vida. Naravno da na tom putu nailazimo i na zamke koje valja izbjeći. Papa je spomenuo površna i mondena časkanja, koja usporavaju korake, paralizirajuću tvrdoglavost sebičnosti, pesimističke rupe koje hvataju u klopku nadu. Te su zamke zaustavile i pismoznance. Oni su znali gdje je bilo svjetlo, ali se nisu pokrenuli. Njihovo znanje bilo je uzaludno, nije dosta znati da se Bog rodio, ako se s njime ne stvara Božić i u srcu – zaključio je papa Franjo svoj susret s vjernicima, koji su se u velikom broju unatoč vjetrovitoh vremena okupili na Trgu sv. Petra, jer se svetkovina Bogojavljanja u Italiji doživljava na poseban način. To je jedna tradicionalnih prilika i za davanje darova djeci.

 

M.M.