PAPA U MEKSIKU: S đavolom nema dijaloga

0
544

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je u nedjelju stanovnike Meksika da svoju državu pretvore u obećanu zemlju, gdje ne postoji potreba da se emigrira, da se iskorištava kako bi se radilo, gdje nema potrebe da očaj i siromaštvo mnogih bude prilika za rijetke, ili žali za žrtvama “trgovaca smrću”.

Papa je uputio ovaj poziv Meksikancima tijekom mise na otvorenom, pred oko 300.000 vjernika u Ecatepeku, predgrađu meksičkog glavnog grada, gdje su nasilje, trgovina drogom, ubojstva i otmice svakodnevna pojava.

“S đavolom, nema dijaloga. Samo božija moć ga može pobijediti”, jasno je poručio prvi čovjek Katoličke crkve tijekom mise u gradu od 1,6 milijuna stanovnika.

Papa je stigao s porukom ohrabrenja za stanovnike oblasti gdje je stopa ubojstava, naročito žena, toliko visoka da je meksička vlada izdala specijalno upozorenje prošle godine.

“On je došao u Ecapepek zato što ga trebamo. Otmice, krađe i droga su porasle i on donosi komfor. Njegova poruka će doprijeti do onih kojima je potrebna”, kazala stanovnica tog grada Ignacia Godinez.

U posljednjoj molitvi papa je pozvao Meksikance da “svoju državu pretvore u obećanu zemlju, gdje ne postoji potreba da se emigrira, da se iskorištava kako bi se radilo, gdje nema potrebe da očaj i siromaštvo mnogih bude prilika za rijetke, ili da se žali za muškarcima, ženama, mladima ili djecom koji su bili u rukama trgovaca smrću.”

Kako se priopćila Konferencija biskupa u Meksiku, oko 300.000 ulaznica je podijeljeno, a oko dva milijuna ljudi duž puta u žutim i bijelim bojama vatikanske zastave pozdravljalo je prolazak kolone vozila u kojoj se nalazio papa.

Sa 1,6 milijuna stanovnika, Ecatepek je mjesto gdje trgovci drogom i njihove bande caruju među siromaštvom, nezaposlenošću i nekažnjivošću.

Skretanje pažnje na trgovinu drogom i nasilje u vezi s njom je glavna tema papine petodnevne posjete Meksiku./ bpz.ba