Pfizer: Naše cjepivo protiv korone 90% učinkovito, ovo je veliki dan za čovječanstvo

0
278
Interna analiza pokazuje da je cjepivo, koje zajednički razvijaju Pfizer i BioNTech, izrazito premašilo minimum, što su ga kao nulti preduvjet postavile agencije koje bi cjepivo trebale odobriti.

Cjepivo protiv covida-19 je na vidiku, tim riječima započinje članak Guardianova urednica za zdravstvene teme Sarah Boseley.

Ona citira rezultate istraživanja sad već treće faze ispitivanja cjepiva Pfizera i BiNTecha, prema kojem se pokazuje da je ovo potencijalno cjepivo od zaraze novim koronavirusom zaštitilo 90 posto cijepljenih dobrovoljaca.

Riječ je, navodi se, o “puno boljim rezultatima nego što se većina stručnjaka uopće nadala”. Boseley otkriva da su regulatorne agencije bile spremne, zbog pandemije i katastrofalnog stanja u mnogim dijelovima svijeta, odobriti već i cjepiva učinkovitosti 50 posto, samo da ne uzrokuju ozbiljne nuspojave.

Za cjepivo Pfizer/BioNTech navodi se da su posljednja istraživanja pokazala da ne uzrokuje ozbiljne nuspojave. Guardian citira dr. Alberta Bourlu, direktora Pfizera:

Danas je veliki dan za znanost i za čovječanstvo. Prvi paket rezultata naše treće faze ispitivanja cjepiva protiv covida-19 pokazuju inicijalne dokaze da je naše cjepivo kadro štititi od covida-19.

Treća faza uključuje 43.000 dobrovoljaca reprezentativnih po spolu, dobi, etničkim i rasnim posebnostima.

(www.jabuka.tv)