PIJETE JE SVAKOGA DANA, A KOLIKO JE POZNAJETE? 6 stvari koje niste znali o kavi

0
502

Unatoč činjenici da je pijete gotovo svaki dan, o crnom napitku ipak postoje činjenice koje su čak i najstrastvenijim kavoljupcima slabo poznate, piše Net.hr.

1. Pozitivni učinci na zdravlje ne tiču se samo srca i glave

Sigurno ste već mnogo puta čuli ili pročitali da kava može imati pozitivne kardiovaskularne i neurološke efekte. No, jeste li znali da šalica ili dvije kave također može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2? Upravo je to pokazala analiza čak 28 studija na temu dijabetesa, piše Huffington Post.

I s kofeinom i bez kofeina, kava smanjuje rizik od šećerne bolesti, što znači da taj učinak imaju stotine drugih elemenata iz kave, kao što su minerali, vitamini, flavonoidi, antioksidansi…
“To je vrlo kompliciran napitak, pa još uvijek ne znamo kako točno smanjuje rizik od dijabetesa. Istraživanja na životinjama svakako ukazuju na to da pomaže kontrolirati razinu šećera u krvi”, rekao je Rob van Dam, koautor analize i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Yong Loo Lin Sveučilišta u Singapuru te pomoćni profesor na Harvardu.

2. Ako je sami meljete, zapamtite: kukuruzna kaša i ‘stisni, protresi, stisni, protresi’

Ako koristite blender za mljevenje kave, imajte na umu da je poželjna tekstura ona kakvu ima kukuruzno brašno. Ako usitnite kavu sitnije od toga, vaš će napitak biti gorak i opor, slabog okusa, kaže Lindsey Bolger, stručnjakinja za crni napitak iz Vermonta.

Da biste kavu jednolično usitnili, upamtite ovaj trik: između pritiskanja tipke za blendanje, blender protresite po ‘receptu’ “stisni, protresi, stisni, protresi”.

3. Metoda kojom mjerite količinu kave utječe na količinmu kofeina u vašoj šalici

Ako mjerite svoju kavu po volumenu (žlicom) i uzimate istu količinu svijetlih i tamnih zrnaca, šalica svjetlije kave će imati više kofeina.

Tamna zrna su dulje pečena, zbog čega su ‘napuhana’ i veća od svjetlijih zrna, ali šuplja. Kada kavu grabite žlicom, zapravo ćete uzeti manje tih većih zrna nego onih manjih, svijetlih, i kava će vam biti slabija. Zbog toga je najbolje vagati zrna.

4. Energija koju dobijete kada pospani pomirišete kavu nije samo u vašoj glavi

Odlične novosti za sve koji su superpospani i superosjetljivi na kofein: mirisanjem kave možete blokirani pospanost, pokazalo je istraživanje provedeno na štakorima kojima je onemogućen san. za najbolje iskustvo, odaberite kavu s kofeinom jer se procesom micanja kofeina oštećuju masti i ulja, kaže Hanna Neuschwander, direktorica komunikacija za neprofitnu organizaciju Svjetsko istraživanje kave.

5. Ne biste trebali spremati otvorenu kavu u hladnjak ili zamrzivač

Svaki put kada otvorite vrećicu kako biste skuhali kavu, u njoj se napravi malo kondenzata i zrna kave brže gube svoj miris i okus.

Jednom kada je otvorite, kavu držite u posudi u koju ne može ući zrak na sobnoj temeraturi i potrošite je unutar dva tjedna.

6. Morat ćete početi trošiti više novca na kavu

S obzirom na klimatske promjene, cijena kave će rasti, kaže Neuschwander.

Najčešće se kupuje Arabica, za koju se smatra da je kvalitetnija od Robuste, no ona je ujedno i mnogo osjetljivija na vremenske uvjete i klimatske promjene. Također, ona se sadi na višim, hladnijim predjelima, a s porastom temperature, takvih je mjesta sve manje.
Što je manje može biti proizvedeno, to će joj cijena biti veća pa počnite štedjeti./ bpz.ba