PLENKOVIĆ: Dolazimo s porukom da sva tri naroda moraju biti adekvatno zastupljena

0
229

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu za medije. Govorio je predsjedniku Zoranu Milanoviću i odlasku hrvatske delegacije koju će on predvoditi u BiH.

“Poruka s kojom idemo u BiH, Sarajevo i Mostar je prije svega prijateljstvo, suradnja, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruka da sva tri konstitutivna naroda moraju biti adekvatno zastupljenosti i da se osjećaju dobro. Sa mnom idu ministar Ćorić, Marić i Butković kako bi razgovarali o suradnji i ključnim političkim temama. Razgovarat ćemo i s političkim strankama koje predstavljaju Hrvate da vidimo kako oni gledaju na situaciju. Mi smo povećali sredstva za njih. Želimo da Hrvatska država zajednički i dugotrajno brine za Hrvate u BiH i drugdje. Ono što je bitno je poruka o cjelovitosti zemlje i deeskalaciji”, rekao je hrvatski premijer.

“Što se tiče zalaganja za položaj i zaštitu Hrvata u BiH mislim da se u potpunosti slažemo predsjednik i ja te svi ostali politički akteri. Mislim da je to dobro. Poruka koju ja šaljem je dijalog i razumijevanje i zalaganje da taj koncept iz Daytona funkcionira. A mi imamo situacije u kojima se Hrvati od 2006 osjećaju kao da se događa nešto što nitko nije mogao slutiti. Zato želim biti osobno tamo i čuti poruke i namjere”, rekao je Plenković.

“Pokušavamo se profilirati kao razuman i odgovoran akter. Želimo smirivati tenzije”, rekao je Plenković.

“Je li kontraproduktivno davati podršku Dodiku”, pitao je novinar.

“To morate pitati njega. Ja vodim politiku koju godinama artikuliramo”, rekao je Plenković.

“Izjava koju je dao o Ukrajini je sramotna. On je inače inteligentan čovjek i ne znam kud ide s tim izjavama. Meni je njega žao jer radi nešto na svoju sramotu, ali jako je loše ako to prođe na ugrozu kredibiliteta Hrvatske”, rekao je Plenković.

“Već duže vremena traju ti trendovi dizanja tenzija. Mi smo uvijek za smirivanje i naš je zadatak da budemo konstruktivni. Zato idemo tamo da čujemo što se događa i da formiramo mišljenje”, rekao je premijer.

Upitan hoće li se raspasti BiH, Plenković je odgovorio:

“Mi ćemo učiniti sve da to toga ne dođe. To nikome ne bi bilo dobro”, odgovorio je premijer premijer Hrvatske.

“Prvo će se referirati na te Udruge. One su kritizirale Milanovića. Dakle, uključiti u to predsjednika Tuđmana, prvog predsjednika, čovjeka s vizijom i s ogromnom potporom naroda i dovoditi ga u kontekst neke mračne strane je uvredljivo. Uvredljivo za mene, za sve naše članove. A što se tiče Milanovića, ta pitanja postavite njemu. Ja sam napravio jasnu distinkciju i kako gradimo odnose sa susjedima”, rekao je hrvatski premijer./HMS/