PLENKOVIĆ: Hrvatska nastavlja s aktivnostima na osiguranju ravnopravnosti Hrvata u BiH

0
345

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u opširnom novogodišnjem intervjuu Večernjem listu kazao je kako će njegova vlada i u 2019. godini nastaviti s aktivnostima čiji je cilj osiguravanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

PLENKOVIĆ: Hrvatska nastavlja s aktivnostima na osiguranju ravnopravnosti Hrvata u BiH

“Izborni rezultati jasno pokazuju da su Bošnjaci u Federaciji BiH svojim glasovima Hrvatima izabrali člana Predsjedništva BiH. To je ozbiljan problem jer je legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda preduvjet dugoročnog uređivanja odnosa unutar Bosne i Hercegovine, ali i sama bit Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Konstitutivni narodi ustavna su kategorija i društveno-politička činjenica koju je nemoguće ignorirati. O nužnosti ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda govorio sam u Europskom vijeću, a to pitanje iznijeli smo i na Vijeću za vanjske poslove EU. Inzistirat ćemo na pravednom rješenju putem odgovarajuće izmjene izbornog zakonodavstva. Naše su intervencije već pridonijele tome da niz država članica EU ima puno više razumijevanja za nužnost rješavanja ovog problema, koji može imati posljedice za stabilnost cijele jugoistočne Europe”, rekao je Plenković.

Upitan da komentira je li štetno da Deklaracija o položaju Hrvata u BiH nije usvojena apsolutnim konsenzusom u Hrvatskom saboru Plenković kaže da je oporba propustila šansu stati iza Deklaracije, čime je pokazala duboko nerazumijevanje za položaj Hrvata u BiH. “Ponovno je bila vidljiva disfunkcionalnost djelovanja SDP-a. Pitanje položaja Hrvata kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u BiH trebala bi biti tema koja nadilazi uobičajena razmimoilaženja između vlasti i oporbe”, istaknuo je premijer RH.

Komentirajući odnose sa Srbijom, Plenković je kazao kako je Beograd u 2018. vodio kampanju protiv Hrvatske.

“Protiv Hrvatske se i tijekom ove godine vodila difamacijska kampanja čiji je cilj bio povezivanje moderne hrvatske države s ustaškim režimom. Istovremeno, pred Srbijom je proces suočavanja s njezinom prošlošću. Hrvatska je izgrađena na opreci prema svim nedemokratskim sustavima i zato takva kampanja neće uspjeti”, poručio je Plenković.

Upitan je li Izrael imao pisanu potvrdu SAD-a da će dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj kada su se javili na hrvatski natječaj za kupnju borbenih zrakoplova, Plenković je odgovorio kako je Izrael preuzeo obvezu da ishodi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona koji su bili ponuđeni, tj. F-16 Barak i koje je Hrvatska odabrala.

“U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani. Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako će hrvatska vlada poništiti odluku o kupnji izraelskih aviona, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD-a, Hrvatskoj ne bude omogućena kupnja onakvih aviona kakvi su bili odabrani na natječaju.

Govoreći o poreznoj reformi hrvatski premijer je rekao kako će Vlada RH nastaviti smanjivati poreze, uključujući stope PDV-a, kao što se i obvezala svojim programom.

“Naš porezni sustav danas je jednostavniji i pravedniji nego što je bio na početku mandata, uz ukupno porezno rasterećenje za građane i poduzetnike od 6,5 milijardi kuna. Temeljna procjena kod nove faze porezne reforme bila je da će snižavanje stope PDV-a na ključne živežne namirnice, pelene i lijekove od 1. siječnja 2019. polučiti bolji učinak nego snižavanje opće stope”, rekao je Plenković./ bpz.ba