Plenković: Išli su rušiti kvorum znajući da se Miroslav Tuđman bori za život. To im nećemo zaboraviti!

0
312

“Nije u pitanju kvorum većine nego je prof.  Miroslav Tuđman u nemogućnosti sudjelovati na sjednici. Cijela oporba išla je na rušenje kvoruma znajući da se najstariji zastupnik u ovom sazivu bori za život”, kazao je premijer Andrej Plenković komentirajući današnje događaje u Hrvatskom saboru

“Mi svjedočimo brojnim populističkim inicijativama punim demagogije. Članarine za one gospodarske subjekte slabijeg prometa je 42 kune mjesečno, nitko od nas ne kaže da HGK ne može bolje raditi, međutim HGK ima svoju tradiciju čini mi se 160 godina. Čak mali i više to nije nešto što se demontira na brzinu, zbog oporbenog hira.

Ako nešto treba mijenjati treba vidjeti što se može popraviti. Raditi politički cirkus zbog 42 kune mjesečno, je populizam. To nećemo zaboraviti”, kazao je Plenković.

Komentirao je slučaj Tušek. “Ono što se dogodilo ima veze s njegovom funkcijom predsjednika krapinsko-zagorskog HDZ-a. Da ne bi prihvatili tezu o zviždaču (Viktor Šimunić, op.a.).

Nije on zviždač, on je političar koji je sklon nekakvim hepeninzima. On je nasamario Stožer civilne zaštite županije gdje je na čelu SDP-ov župan Kolar. Ovo je napravljeno s predumišljajem. Tušek je teško politički pogriješio i on snosi odgovornost”, kazao je premijer.

Na pitanje o bacanju bombe na djelatnike HEP-a koje je počinio muškarac koji je aboliran kao sudionik oružane pobune protiv Hrvatske, a nije kao takav prikazan u većini medija, kazao je da su oni taj čin snažno osudili.

“Dogodilo se da su zemlje koje nemaju zajednički pritup kakav ima EU pojedinačno pristupile proizvođačima i ponudile višu cijenu za cjepivo….Mi kao EU i kao Hrvatska do sada nismo razmatrali opciju nabave ruskog ili kinskog cjepiva. Neke zemlje to rade, pratimo Mađarsku. Ako problemi budu veći i to možemo staviti na stol”‘, kazao je o cjepivu.

“Oporba je odlaskom iz Sabora zbog neviđene demagogije propustila donijeti zakon koji će pomoći Sisčanima. Ovo govorim i zbog gradonačelnice Sisak Ikić Baniček. Danas zbog demagoške 42 kune nema promjene zakona o obnovi Sisačko-moslavačke županije, proglašenja gospodarskog pojasa i razvojne strategije…

Zbog činjenice da jedan čovjek bolestan od covida, ruše većinu. To je novi standard parlamentarne demokracije u Hrvatskoj”, poručio je premijer Plenković.

M. Marković/Foto: N1