Plenković: Milanovićevi razgovori s braniteljima liče na raspravu u nekoj krčmi

0
234

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je u Makarskoj ocjenio da izjave predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u razgovoru s predstavnicima branitelja, čiji transkript su objavili mediji, liče na raspravu u nekoj krčmi i kavanski dilentatizam.

-Hrvatski ljudi mogu na ovim izborima birati između odgovornog, ozbiljnog, staloženog i vjerodostojnog lidera i poruka koje čujemo od kandidata oporbe koje više liče na kavanski diletantizam, koje se usred izborne kampanje usmjeravaju na besprizorno dodvoravanje hrvatskim braniteljima, onim istim koje kao kandidat oporbe Milanović nije htio mjesecima primiti – istaknuo je Plenković.

Smatra da su takve izjave neprimjerene i štetne za odnose sa susjednim državama

-Takve izjave nam štete u odnosima sa susjednim državama, s referencama na BiH, pa i na Srbiju, i to su izjave koje su krajne neprimjerene i nedostojne onoga tko je obnašao dužnost predsjednika Vlade – upozorio je Plenković.

>>Pupovac reagirao na Milanovićevo proglašavanje Srbije “šakom jada” i “velikim sranjem”

Poručio je da će HDZ, kojem je on na čelu, za razliku od Milanovića, voditi odgovornu politiku.

-Vodit ću odgovornu državničku politiku, znat ću zaštiti interese hrvatskih branitelja, kao što sam u vrijeme dok sam prve dvije godine mandata u Europskom parlamentu pokrenuo da se emancipira kroz dokument Europskog parlamenta sporni srpski zakon o nadležnosti njihovih institucija za procesuiranje ratnih zločina i razotkrivanje hibridne regionalne jurisdikcije, nepoznate u međunarodnom pravu, gdje Srbija nastoji biti mali Haag nakon Haaga, što Hrvatska kao članica EU i NATO-a neće nikad dopustiti. Taj isti Milanović i njegova diplomacija u tom procesu nije mrdnuo prstom, mi smo bili ti koji smo uvrstili reference na taj zakon i potrebu njegove promjene u dvije rezolucije Europskog parlamenta – kazao je Plenković.

Optužio je Milanovićevu Vladu da nije ništa napravila kada je riječ o pregovaračkom stajalištu, niti u vezi poglavlja 23.

-To su napravile HDZ-ova Vlada i diplomacija i tu se pokazuje vjerodostojnost i ozbiljnost političkih stranaka -ustvrdio je Plenković.

Smatra kako je “danas presudni trenutak ove kampanje”.

– Sad se vidi tko je ozbiljan i tko će voditi hrvatsku politiku na odgovoran način, i koji se razlikuje od “onih koji tome pristupaju na nedostojan i improvizatorski način – ustvrdio je čelnik HDZ-a.

Podsjetio je da se kao predsjednik HDZ-a sastao s nizom baniteljskih i stradalničkih udruga ali to nije bilo medijski publicirano.

-Na takvim sastancima govorim jednako kao što govorim i u javnosti, i to je u skladu s sloganom vjerodostojnosti – dodao je.

Komentirajući Milanovićevu izjavu da bi, u slučaju SDP-ove izborne pobjede, mogao ostaviti Tomu Medveda na funkciji ministra branitelja, Plenković je rekao kako je Medved HDZ-ov kandidat za ministra branitelja.

-Medved je jedan od jako kvalitetnih kandidata za HDZ-ovog ministra branitelja. Medved je otvorio braniteljima vrata tog ministarstva, te uključio udruge i niz braniteljskih skupina u zajednički rad na jedinstvenom zakonskom okviru koji će se baviti pravima branitelja, te voditi računa o pravednoj distribuciji proračunskih sredstava za potporu braniteljima i njihovim udrugama – zaključio je Plenković.

>>Audio zapis sastanka Milanovića i branitelja na Iblerovom trgu uzburkao javnost

Podsjetimo, Milanović je u razgovoru s predstavnicima nekih braniteljskih udruga srbijansku vlast nazvao “beogradskom čaršijom, koja se ponaša bahato”, te “šakom jada” koja već više od 150 godina ne zna bi li išla u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku… “Nema ih deset milijuna, a oni bi željeli biti gospodari cijelog Balkana”, rekao je.

Za BiH je Milanović rekao da nije uopće država.

– BiH nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati. Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka – kazao je Milanović.

 

M.M. bpz.ba