Plenković: Pojasnio sam Macronu što se dogodilo na izborima u BiH

0
293

Nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, premijer RH Andrej Plenković novinarima u Parizu potvrdio je da je jedna od tema bila nedavni izbori u BiH.

“Razgovarali smo o stanju na jugoistoku Europe, prije svega sam francuskom predsjedniku pojasnio što se dogodilo na općim izborima u BiH. On je razumio da je ovo ozbiljan problem, dakle, ta percepcija koja postoji u Hrvatskoj je možda jedinstvena, ali kad se detaljno argumentira onda i ostali sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem s kojim se treba pozabaviti ne samo RH i BiH nego i šira međunarodna javnost”, kazao je Plenković.

Na pitanje je li dobio garancije da će dobiti pomoć od Francuske po pitanju rješavanja problema, Plenković je odgovorio: “Razumijevanje da.”

Plenković je danas u Parizu predstavnicima francuskih poslodavaca predstavio mogućnosti za gospodarsku suradnju između dviju zemalja, o čemu će također razgovarao i s Macronom.

Francuski predsjednik Macron najavio je u utorak u Parizu prije susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku, naglasivši da Zagreb i Pariz imaju odlične odnose i da se tek ponekad – u sportu, nađu na suprotnim stranama, prenosi N1.

“Europa se ne gradi samo u Bruxellesu nego u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati vašem pozivu da tijekom sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom”, rekao je Macron u izjavi novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom.