Počela gradnja Crkve blaženih Drinskih mučenica

0
268

Gradnja Crkve blaženih Drinskih mučenica počela je u utorak u Goraždu. Pripremne radove zemljišta na lokaciji budućeg vjerskog objekta vrše pripadnici Oružanih snaga BiH i oni bi trebali biti okončani u narednih sedam dana, nakon čega će izabrani izvođač radova početi gradnju. Goraždanski župnik don Josip Tadić naglašava da je ovo veliki dan za Vrhbosansku nadbiskupiju i katoličku zajednicu u Goraždu ali i sve dobre ljude s kojima dijele zajedničku radost, te najavio da će vjernike iz cijelog svijeta crkva primiti krajem godine. “Završetak grubih radova planiran je do spomendana Drinskih mučenica 15. prosinca do kada bi trebali pokriti crkvu i uraditi zvonik. Danas je to službeno i i nadam se da će sve ići prema planu, a riječ je o značajnom projektu za cijelu Vrhbosansku nadbiskupiju i katoličku zajednicu, ali i sam Grad”, ističe Tadić.

80 godina od stradanja

Podsjeća da gradnja crkve počinje u godini koja je puna simbolike u vrijeme kada se obilježava 80 godina od stradanja Drinskih mučenica koje je Vatikan prije deset godina proglasio blaženima, prenosi RTV HB.  Investitor projekta, vrijednog oko pola milijuna KM je Vrhbosanska nadbiskupija, a po riječima Tadića, financijska konstrukcija još nije završena. “Nemamo još ni trećinu tog novca, ali bit će dovoljno za prvi dio posla i nadam se da će sredstva biti prikupljena, postupno, uz razumijevanje svih koji žele podržati gradnju crkve. Imamo podršku stanovnika Goražda, institucija, mnogo ljudi nam je od samog početka dolazilo pomoći na svaki način, to je jedna velika i ljudska gesta, a svi koji žele saznati na koji način se može pomoći izgradnja, informacije mogu pronaći na našim zvaničnim stranicama kao i našoj Facebook stranici Župa Goražde”, pojašnjava Tadić.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović pozvao je danas građane Goražda i BPK, ali i šire, da podrže projekt koji je, kako je kazao, od velikog značaja ne samo za katolike već i sve ostale dobronamjerne ljude koje će s radošću dočekati u gradu na Drini.

Proglašene blaženim

Kompleks budućeg svetišta uključuje muzej, spomen sobu, crkvu, trg i svratište koji će biti izgrađeni u blizini zgrade županijskih institucija, 150 metara od spomen obilježja Drinskim mučenicama. Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja, obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Pet redovnica je oteto u prosincu 1941. kada su u samostan upali četnici. Samostan su zapalili, a pet časnih sestara zarobili i poveli ih pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u kasarnu u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju one su skočile s prozora. Njihova tijela potom su bačena u rijeku Drinu. Spomen-obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. rujna 2011. godine. Od tada, mjesto njihovog stradanja u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta.

Bljesak.info/Tomislvcity