Počele 50. Vinkovačke jeseni

0
387

Počele su tradicionalne 50. Vinkovačke jeseni, najveća manifestacija izvornog hrvatskog folklora na kojoj će od 11. do 20. rujna u Vinkovcima na pedestak priredbi nastupiti oko 8500 izvođača.

Program je počeo ispod velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni Folklornim večerima na kojima će od 11. do 16. rujna nastupiti 58 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije. Nastupe KUD-ova na Folklornim večerima prati ocjenjivački sud, a najbolji stječu pravo predstavljanja folklora najistočnije hrvatske županije na folklornim i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i drugdje.

Svečano otvorenje 50. Vinkovačkih jeseni održat će se na velikoj pozornici u srediÅ¡tu grada gdje će u scensko-glazbenoj priredbi ‘Ispod golemog neba’ nastupiti 440 izvoÄ‘ača. Iste večeri, nakon svečanosti otvorenja, predviÄ‘eni su tradicionalni ‘Å okački divani’, a u subotu i nedjelju Državna smotra izvornog hrvatskog folklora na kojoj nastupa 37 KUD-ova iz svih krajeva Hrvatske te BiH i Vojvodine.

U nedjelju 20. rujna održat će se najreprezentativnija priredba Vinkovačkih jeseni - Svečani mimohod sudionika i Revija konjskih zaprega, kada će središtem grada prodefilirati 84 KUD-a iz Hrvatske,BiH, Vojvodine i Mađarske, 50 konjanika i 25 svečanih konjskih zaprega.

Svake večeri tijekom svih deset dana manifestacije za mlađe Vinkovčane i njihove goste održavat će se koncerti popularnih hrvatskih bendova i estradnih zvijezda.

 

M.B.bpz.ba