Na Zahtjev čitatelja “Pogledajte govor Stanka Sopte Baje na obljetnici II. gardijske brigade u Mostaru

0
401

U Vojarni Stanislav Baja Kraljević u Mostaru u petak je svečano obilježena 24. obljetnica II. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskoga vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a, a potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapelan don Jakov Pavlović.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put II. gardijske brigade HVO-a, uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnoga zapovjedništva OS-a BiH brigadni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta, čiji govor prenosimo u cijelosti

:

“Poštovani prijatelji

U prigodi 24. obljetnice II. gardijske brigade HVO-a obraćam vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginuloga sina  bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji  govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: ‘Ne bojte se‘!

Evo, 24 godine poslije i ja želim to isto ponoviti: Ne bojte se! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: ‘Mi smo za Vas dali svoju krv’.

Najslavnija postrojba: U Mostaru svečano obilježena 24. obljetnica II. gardijske brigade HVO-a

I naš  general Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: ‘Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!’

I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici II. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko  Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.

Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem.”