“POSKOCI “SPREMNI” ZA 25-OBLJETNICU U ŠIROKOM BRIJEGU

0
747
FOTO: Mili Marušić

Prva dragovoljačka postrojba u Domovinskom ratu 1991-1995 BiH utemeljena 19.07.1991 godine u Širokom Brijegu, obiljezava 25 obljetnicu 19.07.2016

: Godina po godina i evo već 24 godine od osnivanja legendarne Poskok Bojne

KOČERIN – LJUBOTIĆI  Služenjem svete mise u crkvi sv. Petra i Pavla na Kočerinu ovog je petka započelo obilježavanje 24. godišnjica od utemeljenja prve dragovoljačke postrojbe u Bosni i Hercegovini, širokobriješke Poskok bojne. 

Predsjednik Organizacijskog odbora obilježavanja Mladen Ljubić-Vajta kazao je kako se u današnje vrijeme povijest pokušava prekrojiti, dodavši kako se prava istina o Domovinskom ratu mora čuti.

poskokkocerin 17072015 11

Misno slavlje predvodio je fra Goran Ćorluka, a između ostaloga ovom prilikom je rekao i sljedeće:

“Voljeli ste svoj narod i svoju zemlju, voljeli ste i svoju vjeru, branili ste sve ono što vam je Bog povjerio. Bez obzira kakve priče kruže o braniteljima, o nekim ljudima koji su možda i počinili neki grijeh, no nitko od nas nije bez grijeha i ne može osuđivati, ali mi vjernici znamo da moramo živjeti prema svome srcu i prema svojoj ljubavi. Ako nešto činimo iz ljubavi prema svome srcu onda je upitno ima li tu grijeha. Vi ste čvrsto vjerovali u ono što trebate činiti”.

poskokkocerin 17072015 5

Poskok bojna utemeljena 19. srpnja 1991. godina u Širokom Brijegu  Knešpolju (nek se zna Župljani Stare Župe Kočerin LJubotićani, Kočerinjani i Britvičani su prvi Dragovoljci Prve Dragovoljačke Postrojbe i na Osnivanju Postrojbe ih je nazočilo 35 Dragovoljaca -OSNIVAČA IZ TE ŽUPE PREDVOĐENI VAJTOM)) Poskok Bojne. a utemeljitelj je bio  ministar Gojko Šušak. Naime, pogibijom Josipa Jovića krenula je inicijativa za formiranje ove bojne, čuli smo od nazočnih na ovoj godišnjici. Osnivali su se krizni stožeri po Mjesnim zajednicama, a na samom čelu cijele priče bili su Mladen Ljubić – Vajta, Mladen Skoko i Jure Skoko. i Krešo Ćavar koji je imenovan za Prvog Zapovjednika izvandomovinske Odbrane.

S obzirom da su rezervisti još uvijek prolazili kroz Široki Brijeg prema Kupresu, pripremajući se kako zauzeti južni dio Hrvatske donesena je odluka za javno osnivanje postrojbe i to u zgradi u općine, iako je na kraju taj sastanak održan u Knešpolju gdje je nazočilo 49 osoba i upravo su te osobe tvorile kostur Poskok bojne. Za prvog zapovjednika postavljen je Mladen Skoko – Bili, a za zamjenika i prvog izabranog Zapovjednika na ŠIROKO-BRJEŠKOJ Bakamuši izabran je Mladen LJubić Vajta i imenovao svoje Dozapovjednike 1Frano Kovačić Celić 2.Gojko Ivanković-Penava 3. Miljenko Kraljević Mikela. Zapovjednik (Rejonskog Stožera Široki bio je Dragan Mandić-Draga a Rejonskog Stožera BLATO ” Stanko Lovrić Oblo. NAPOMENA: TEK SMO SE POSLIJE UJEDINILI U “postrojbu”U početku smo djelovali kao zasebne cjeline (POSTROJBE)

poskokkocerin 17072015 12

Obilježavanju obljetnice Poskok bojne nazočili su, između ostalih, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić, zatim Vlado Šoljić, nešto kasnije priključio se i ministar branitelja u Vladi ZHŽ-a Mladen Begić i drugi. bpz.ba