POTONULI SNOVI? Ovi su ljudi najrazočaraniji novim ministrima

0
360
Autor: I. Delić bpz.ba

Neki su očekivali da će se upravo oni naći na ministarskoj poziciji, no više ili manje ih je iznenadio drugačiji odabir.

Ono što se dugo iščekivalo napokon je izašlo na vidjelo. Riječ je dakako o sastavu vlade koja bi u naredne četiri godine trebala voditi državu pod palicom premijera Tihomira Oreškovića te dvaju potpredsjednika Tomislava Karamarka i Bože Petrova. Ministarstvo unutarnjih poslova preuzeo je Vlaho Orepić te je tako iz igre ispao HDZ-ov Milijan Brkić koji je zdušno i marljivo radio ne bi li se uvukao u tu fotelju. Zadovoljit će se morati navodno tek ravnateljstvom policije, a jednako tako ministar policije po nekim pričama trebao je biti Filip Dragović, no u posljednji mu je tren ta titula izmakla iz ruku.

Dubravka Jurlina Alibegović preuzima ministarstvo uprave pa je tako razočaran ostao HDZ-ov Bošnjaković. Ministarstvo poljoprivrede vodit će Mostov Davor Romić pa su HDZ-ovci i na tom polju doživjeli razočaranje. Slaven Dobrović vodit će ministarstvo okoliša, a odvjetnik Martinović iz Mostovih redova ipak neće biti ministar pravosuđa, već ta fotelja pripada Anti Šprlji, iako su se i u HDZ-u nadali da će mjesto prvog čovjeka pravosuđa pripasti njihovu Mlakaru. Ministarstvo gospodarstva vodi Tomislav Panenić, a i Bandićev Demo mogao bi biti razočaran stoga što braniteljski rektor preuzima Mijo Crnoja. Kao potencijalni i najbolji izbor za ministra financija nerijetko se u javnosti spominjao HDZ-ov Goran Marić, ali i on nije dio tima Tihomira Oreškovića koji je prigrlioZdravka Marića. Graditeljstvo je pak trebalo prema nekim tvrdnjama iz HDZ-a pripasti Gordanu Jandrokoviću, ali umjesto njega vodi ga također njihov Lovro Kuščević. Kulturu preuzima Zlatko Hasanbegović, a Morh Karamarkov čovjek Josip Buljević te je tako iz igre ispao general Krstičević. Poduzetništvo i obrt voditi će Darko Horvat, a ministarstvo prometa Oleg Butković. Ministanrstvo socijalne politike pripada Bernardici Juretićumjesto Josipi Rimac kao što se ranije očekivalo.

Ni Ivana Maletić nije ušla u vladu već će umjesto nje ministarstvo regionalnog razvoja preuzeti Tomislav Tolušić. Ministarstvo turizma pripada Antonu Klimanu, a ne HSLS-ovom Josipu Budimiru, kao što se jedno vrijeme govorilo. Također, pričalo se kako će Anja Šovagović Despot biti Karamarkova ministrica kulture, a Ivan Tepeš ministar obrazovanja no i to se nije realiziralo. Oreškovićevu potporu nisu dobili ni Dinko Čutura za ministra kulture, ali ni Ante Ćorušić koji je trebao voditi zdravstvo. Branko Hrg trebao je također sjediti u vrhu vlasti, ali i on je u ovoj priči ispao višak. Ni Lovrinovićevo pozicioniranje nije glatko prošlo jer njegove reforme nije podržao mandatar Orešković.