Potpisan sporazum za zajedničko oživljavanje Zračne luke Mostar

0
466

Dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i dr. Mario Kordić, gradonačelnik Mostara danas su velikoj dvorani zgrade Vlade HNŽ potpisali Sporazum o načinu izvršenja obveza HNŽ prema Gradu Mostaru, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Herceg je u današnjoj izjavi za novinare istaknuo kako je današnje potpisivanje Sporazuma još jedan dokaz korektne i iznimno uspješne suradnje Grada Mostara i Vlade HNŽ, a sve u cilju dobrobiti našeg Mostara, naše Županije, pa i cijele BiH.

„U više navrata, a to je potvrđeno i kroz Strategiju razvitka Županije, isticali smo turizam kao jednu od najbitnijih grana gospodarstva. U tom kontekstu složili smo se kako bi bilo najbolje sredstva u iznosu od skoro 8 milijuna KM prioritetno usmjeriti u Zračnu luku Mostar, čiji je vlasnik i kojom upravlja Grad Mostar, a kako bi potencijali koje imamo na kvalitetan način bili dostupni turistima iz cijeloga svijeta”, rekao je Herceg.

Uvjeren je, kaže, kako će se ostvariti planovi i najave čelnika grada Mostara o ponovnom uspostavljanju letova – osobito niskotarifnih kompanija s kojima su već obavljeni određeni razgovori, a tomu će zasigurno doprinijeti i izdvajanje značajnih proračunskih sredstava.

Naime, ovih dana po Sporazumu bit će uplaćen prvi milijun KM. Tijekom ove godine uplatit ćemo još milijun, treći i četvrti dio u iznosu od po 2 milijuna KM bit će uplaćeni do kraja 2023. odnosno 2024. godine, a ostatak od oko 1,8 milijuna tijekom 2025. godine.

-Vlada HNŽ nije i neće stati na tomu. Naime, nastavljamo, kao i do sada, svake godine, kroz niz projekata redovito pomagati razvojno-socijalne i druge infrastrukturne projekte Grada Mostara, kao našeg administrativnog središta i najveće i najznačajnije jedinice lokalne samouprave, te brojne gradske institucije i ustanove iz oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, športa, medija i drugih područja života, rekao je Herceg

Dodaje da je ovih dana Vlada HNŽ donijela i niz odluka kojim smo iz Rebalansa Proračuna HNŽ – ušteda- Pored redovitih godišnjih planiranih izdvajanja, dodatno su pomogli lokalne ceste u Gradu Mostaru s milijun KM, a toliko će, kako kaže Herceg, izdvojiti i za mostarske domove zdravlja, „Advent u Mostaru“, te brojne druge institucije i manifestacije.

Gradonačelnik Kordić je kazao kako je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o rješavanju obaveza Županije prema Gradu Mostaru po presudi za korištenje prostorija Grada.

„Zahvaljujemo županijskoj Vladi na čelu s predsjednikom Hercegom da su rješavanje ovoga pitanja uvrstili u prioritete. Zadovoljni smo da ćemo ovaj iznos koji je definiran Sporazumom u idućim godinama koristiti u proračunu Grada Mostara, prioritetno za potrebe Zračne luke Mostar kako bismo dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i gospodarstvo koje donosi funkcionalna zračna luka. Naravno, sredstva će biti korištena i za druge kreativne projekte Grada Mostara. Generalno mislim da je dobar put rješavati sve međusobne odnose, pa i sporove kroz dijalog. Držim kako će ovaj Sporazum doprinijeti boljitku građana Mostara, ali i cijele naše Županije“, kazao je gradonačelnik Mostara Mario Kordić./HMS/