POTPORA VLADI HNŽ-A U RJEŠAVANJU TUŽBI, KOLEKTIVNOGA UGOVORA I ZAPOŠLJAVANJA U ŠKOLAMA

0
382

Na njihov zahtjev, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg primio je na radni sastanak zastupnike u Skupštini HNŽ-a Milicu Pehar, Julinetu Jurić, Mariju Bošković, Veru Konjevod i Slavka Bilića. Razgovarali su o nekoliko aktualnih tema, s naglaskom na prijem djelatnika u prosvjeti na neodređeno vrijeme, namirenje po prispjelim sudskim tužbama i potpisivanje Kolektivnog ugovora sa sindikatima u osnovnom obrazovanju.

Iskazano je zadovoljstvo činjenicom da će Vlada uskoro raspisati natječaj za prijem u stalni radni odnos 200 djelatnika u osnovnim i srednjim školama u svim gradovima i općinama HNŽ-a. Pri odlučivanju po pristiglim prijavama, Vlada će se voditi isključivo dvama kriterijima, a to su duljina čekanja u smislu rada na određeno vrijeme i nastavna norma.

Vezano za Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju, na sastanku je naglašeno kako je riječ o jednom od prioriteta i kako se mora u što skorije vrijeme naći u vladinoj i skupštinskoj proceduri, s tim da je prije toga nužno otkloniti neke nelogičnosti u trenutačnom tekstu Zakona.

Razgovarajući o Kolektivnom ugovoru sa sindikatima u osnovnom obrazovanju, zastupnici su podržali visoki stupanj usuglašenosti Vlade, resornog ministarstva prosvjete i sindikata glede postizanja konačnog izgleda teksta Kolektivnog ugovora odnosno traženja najprihvatljivijeg rješenja za sve strane, poglavito po važnom pitanju izjednačavanja primanja visokoj stručnoj spremi u osnovnim školama s njihovim kolegama koji rade u srednjim školama u HNŽ-u.

Na koncu, izražena je i snažna potpora Vladi u nastojanju rješavanja obveza po pravomoćnim presudama na način da se da prioritet isplatama onima koji od tužbi ne prave biznis odnosno onima koji su se nagodili, s ciljem da što veći broj korisnika Proračuna bude obuhvaćen isplatom dijela iznosa koje će Vlada nastojati, sukladno proračunskim mogućnostima, izmiriti do kraja tekuće godine.

Nakon vrlo kvalitetnog rješavanja pitanja angažiranja asistenata u nastavi, predsjednik Herceg izrazio je razumijevanje i za potrebu uvođenja psihologa u prosvjetni sustav, istaknuvši spremnost za postupno rješavanje toga pitanja po stvarnim potrebama u gradovima i općinama HNŽ-a.

Zastupnici su iskoristili prigodu i zahvalili se predsjedniku Vlade na svemu dosad učinjenom na popravljanju materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika, rješavanju pitanja tehnološkoga viška u školama, potom ulaganja u izgradnju, obnovu i ”utopljavanje” škola i školskih dvorana i sl.