POZADINA NAJJAÄŒEG SLUÄŒAJA U EUROPI

0
428
01.07.2009., Zagreb - Premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader podnio ostavku na sve svoje politicke funkcije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Nijemci otkrivaju zašto se Hrvatska odrekla Sanadera!

Autor: I.Galešić/J.Jakšić

Europska unija bila je pod pritiskom i vršila je pritisak na jugoistočnu Europu, jer prije Sanadera, suđenja visokim državnim dužnosnicima, na tim prostorima nisu postojala.

Grčka nije jedina zemlja koja je našla načina kako održati privid da ide u korak s Europom. Slučaj bivšeg hrvatskog premijera Sanadera pokazuje da i druge zemlje imaju svoje metode kako se približiti Europi, započinje svoj analitički članak novinarka Diana Dittmer u njemačkom n-tv-u, kojim pokušava dokučiti je li Hrvatska dala uhititi Sanadera kako bi ušla u elitno društvo Europske unije.
Kao što je Grčka falsificiranjem podataka o stanju svoje ekonomije ušla u eurozonu, tako su i druge zemlje ulazak u EU ostvarile zahvaljujući trikovima, a ne radom, smatraju Nijemci, aludirajući na slučaj Sanader.

https://www.youtube.com/watch?v=msDLor-seRg

Europska unija bila je pod pritiskom i vršila je pritisak na jugoistočnu Europu, jer prije Sanadera, suđenja visokim državnim dužnosnicima, na tim prostorima nisu postojala. Zbog političkih i ekonomskih interesa pravosuđe u regiji bilo je/je minirano. Trenutak kad je Hrvatska predala svog najjačeg čovjeka, samog premijera (iako je u tom trenutku već odstupio s pozicije) u ruke “pravosudne pravde”, jasno je, ušla je u Europsku uniju.
Nakon ukidanja presude Ivi Sanaderu od strane Ustavnog suda, kažu oni, svatko tko ima imalo zdravog razuma zapitat će se je li to bilo suđenje za korupciju ili montirani proces koji je samo trebao pokazati Europi da se RH bori protiv korupcije među visokim državnim dužnosnicima.

U članku se nadalje analizira život Ive Sanadera i njegova politička karijera. Napominju kako je imao velik ugled u Europi, a njemačka kancelarka Angela Merkel je prema našem bivšem premijeru gajila posebnu privrženost. Svi se zasigurno sjećamo kako je 2007. godine na parlamentarnim izborima Merkel otvoreno i osobno podržala Ivu Sanadera.
No, kako naglašavaju iz n-tv-a, a svjesni smo i mi, Merkel je ta koja mu je i zatvorila vrata EU. Nakon početka sudskog procesa protiv Sanadera, njemačka kancelarka izjavila je da je Hrvatska zrela za ulazak u EU. Oni ističu kako Sanader nije bio “čistunac”, no mnogi međunarodni promatrači smatraju da je bio žrtveni jarac te ističu kako su “bitne činjenice i svjedoci tijekom procesa ignorirani”, a što je potvrdio i Ustavni sud zaključivši da proces nije bio fer. S europskim pravnim standardima taj proces je imao jako malo zajedničkog.
Član Kršćansko-socijalne unije (CSU) punopravne članice Europske pučke stranke i dugogodišnji europski zastupnik Bernd Posselt smatra slučaj Sanadera očitim primjerom nepostojanja neovisnosti sudova. Za n-tv je izjavio kako je “Pravosuđe u velikoj mjeri politički upravljano”. Smatra kako se iz politike i medija vuku konci preko osobnih veza te kako su to djelomice još isti krugovi iz starog komunističkog sistema – ili njihovih potomaka, takozvana “mreža sinova”.
Zaključak članka je da dosta toga upućuje na to da se radilo o montiranom procesu. Obmana u Hrvatskoj je uspješno provedena ukoliko je to istina, kažu. “Atena si je lažiranjem podataka priuštila ulazak u Eurozonu; Zagreb ulazak u EU nepravičnim procesima. To je prevara. Administracija u Bruxellesu si mora postaviti pitanje, zna li što radi”, zaključuju iz N-tv-a.

Tko žali za Sanaderom i tko je tajnoviti čovjek koji održava vezu HDZ-a i pučana?

Žali li Njemačka za Sanaderom, pritišću li i oni naše sudstvo da se bivšeg premijera oslobodi optužbi? I radi li to Njemačka, ili pučani koji s Karamarkom nisu našli zajednički jezik? S predsjednikom HDZ-a komuniciraju preko posrednika. Iako su Stier i Plenković osobe koje igraju važnu ulogu u tom odnosu, osoba koja drži sve konce u svojim rukama je tajnoviti Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. O njemu se jako malo zna, osim osnovnog podatka, da je nakon Ivića Pašalića preuzeo HDZ-ovu riznicu – Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

https://www.youtube.com/watch?v=lmzKhfq8ju4

2002. godine zbog svađe Sanadera i obitelji Tuđman ova organizacija gotovo prestaje s radom. Mrtvilo se prekida pomirbom četiri godine poslije i od tada je sve lijepo i pristojno, demokršćanski i konzervativno. Na čelo dolazi spomenuti gospodin. Ponovno se organizira seminarska djelatnost i predavanja za stranačke dužnosnike.
Zaklada osniva 2007. svoju “Političku akademiju” namijenjenu za izobrazbu stranačkih dužnosnika. U svibnju 2008. zaklada otvara Spomen-školu dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Uspostavljaju se partnerski odnosi sa sličnim organizacijama u Europi i pod šefovanjem samozatajnog Srećka Prusine značaj organizacije
Čelnici EPP-a, najjače skupine u Europskom parlamentu, koja okuplja europske narodnjačke i demokršćanske stranke, 2007. godine su osnovali Zakladu Helmuth Kohl, kao političku Zakladu EPP-a, krovnu političku zakladu svih europskih zaklada čije su stranke članovi EPP-a. Zahvaljujući velikom ugledu koji u EPP-u uživa HDZ među prvim su prihvaćeni kao članovi. EPP postaje glavni financijer HDZ-ove Zaklade u Njemačkoj.

Prusina, alfa i omega te organizacije na taj način drži jako važnu HDZ-ovu riznicu i drma njihovim parama. Ne zaboravimo da je Prusina čovjek koji je izradio izborni program za HDZ.
Nismo ni svjesni da HDZ u Njemačkoj ima svog tajnovitog čovjeka koji igra/ili će igrati veliku ulogu u našim životima ako HDZ dobije izbore. bpz.ba

https://www.youtube.com/watch?v=dKeHm2VfwaM