Predsjednica u Litvi: Projekt izgradnje LNG terminala na Krku usmjeren je smanjenju cijene energenata u Hrvatskoj

0
504

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi u posjetu Litvi gdje se sastala s predsjednicom Dalijom Grybauskaite i ostalim visokim dužnosnicima.

Bilateralna suradnja i zajednički interesi na prostoru između Baltika i Jadrana iznimno su važni za Hrvatsku i Litvu, a posebice se to odnosi na snaženje zajedničke energetske politike, potvrdile su predsjednice obiju država.

Litavska predsjednica podsjetila je da njezina zemlje u rekordne 3,5 godine izgradila plutajući terminal za ukapljeni plin, koji je od listopada 2014. usidren u baltičkoj luci Klaipedi, i koji je toj bivšoj sovjetskoj republici omogućio gotovo punu neovisnost od ruskog plina te pozvala Hrvatsku da ne čeka već da krene u projekt LNG terminala na Krku.

-Za vašu je zemlju to prioritet i odgovornost svih političara – kazala je Dalija Grybauskaitei pojasnila da je u taj projekt krenula s jednom, a završila ga s drugom vladom.

Kolinda Grabar-Kitarović je kazala da je projekt izgradnje LNG terminala na Krku usmjeren je k tome da cijene energenata u Hrvatskoj postanu niže, ali isto tako da Hrvatska pridonese stabilizaciji prostora srednje i istočne Europe.

-Što se LNG-a tiče, nemamo vremena za gubljenje. Ne smijemo dopustiti da Hrvatska u energetskom smislu postane slijepo crijevo – rekla je Grabar-Kitarović i izrazila nadu da će taj prijedlog nastaviti i sljedeća vlada.

Na upit litavskih novinara o najavljenom sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO snagama na Baltiku, hrvatska predsjednica potvrdila je da će, kao što je dogovoreno na proteklom summitu NATO-a u Varšavi, Hrvatska poslati jednu satniju u Litvu u sklopu njemačkih snaga.

Hrvatska i Litva su danas potpisale i Memorandum o razumijevanju između dvije zemlje o suradnji na području energetike, a svoj su potpis stavili hrvatski ministar gospodarstva Tomislav Panenići litavski ministar energetike Rokas Masiulis.

-Hrvatska vlada je donijela odluku da ide u plutajuću verziju terminala, a naš je plan do 2018. imati izgrađen LNG terminal – kazao je Panenić dodajućiu kako su iskustva koja ima litavska strana vrlo dragocjena.
M.M. bpz.ba