Predsjednik Čović gost RTL-a Danas: Podjela neće biti. Moja misija je voditi politiku koja će osigurati mir i stabilnost BiH

0
158

Ustavno domoljublje mora nadvladati. BiH se ne može podijeliti, pogotovo mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja, kazao je Čović.

Premijer Andrej Plenković danas je posjetio Sarajevo gdje je još jednom dao potporu jedinstvenoj BiH uz poruku da većeg prijatelja Bosna i Hercegovina od Hrvatske – nema. RTL-ova Nikolina Radić je razgovarala s Draganom Čovićem, Predsjednikom HDZ-a BiH koji je komentirao posjet premijera.

“Drago mi je da smo imali prigodu ugostiti Plenkovića. Jednom riječju oslikati današnju situaciju bilo bi teško. Ona je krajnje složena, izazovna s ekonomskog, političkog i sigurnosnog aspekta, o tome se sve češće priča. Nije moglo biti bolje vrijeme za dolazak predsjednika Vlade RH kao članice EU i NATO saveza i posebne osobe koja ima utjecaj na ovaj prostor. Čini i se da dugo vremena nismo imali pozitivnijih poruka iz BiH kao što smo imali danas. Plenković je jasno kazao na zajedničkom kolegiju  Parlamentarne skupštine BiH ‘dajte riješite ključna pitanja, elektivnog predstavljanja kolektivnog naroda, ugradite presuda suda u Strasbourgu, suda BiH i recite kako Hrvatska može pomoći na europskom putu i ekonomskoj i socijalnoj stabilizaciji’. Mislim da su sugovornici vrlo pozitivno reagirali na takve poruke koje su dobili predstavnici srpskog i bošnjačkog naroda, kao i mi Hrvati”, kazao je Čović.

Na pitanje koliko su nakon današnjeg sastanka bliže reformi izbornog zakona i je li ona moguća, Čović je kazao da je ta izmjena nužna.

“Do nje mora doći jer bez izmjene izbornog zakona nema preduvjeta za organizirati izbore iduće godine. Sjetite se koliko nam je trebalo vremena da organiziramo izbore u Mostaru. Ustavni sud je van snage stavio neke odredbe i sad ih treba u Parlamentarnoj skupštini BiH vratiti. Uvjeren sam da će razgovori koji će teći 4-5 dana od danas, s predstavnicima američke i europske administracije, naći dovoljno snage i mudrosti da napravimo kompromis i riješimo pitanje izbora kad je u pitanju Dom naroda i predsjedništvo, a iza toga je integracija izbornog procesa, tehničke izmjene izbornog zakona koje su nužde. Optimističan sam nakon današnje posjete, da možemo napraviti snažniji iskorak i riješiti taj posao u ovoj godini”, kazao je.

Komentirao je i poteze Milorada Dodika te vode li oni prema odcjepljenju Republike Srpske.

“Hrvati se zalažu da imamo legitimne predstavnike u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH da se ne podcijeni uloga zakonodavne vlasti na razini entiteta i BiH i zajednički tražimo rješenja. Bez toga neće biti moguće normalno funkcioniranje BiH zbog izigravanja Ustava smo u ovakvoj političkoj situaciji. Što se tiče odluka Narodne skupštine RS, zaključaka koji trebaju definirati neke odnose, osnova za naše djelovanje je Ustav i Dayton. Ustavno domoljublje mora nadvladati. BiH se ne može podijeliti, pogotovo mirnim putem, a nama je u političkom mandatu, misiji, da čuvamo mir do kraja. Podjela neće biti ali moramo tražiti rješenja za mnoga pitanja koja su otvorena. Predstavnici srpskog naroda su naglasili pitanje vojske u BiH a i danas ste mogli čudi izjave dužnosnika RS da traže racionalnost u organiziranju vojske, razgovor oko toga pa tek zaključak da će povući drugi potez. Slično razmišljamo i kad su u pitanju druge reforme koje su nužne. Mi smo davno preuzeli paket obveza reformskih obaveza ka EU, zato što stoje se dešavaju ovakve stvari”, kazao je Čović.

Na pitanje je li premijer Plenković u pravu kada je kazao da su Dodikovi potezi jer slijedi izborna godina, Čović je kazao da Dodik ne blefira te da je krajnje ozbiljan političar koji naglašava probleme BiH koje treba riješiti kroz razgovor.

“Zaključcima smo natjerali da sjednemo zajedno i riješimo da ne bi došli u situaciju da za 6 mjeseci analiziramo na drugačiji način odnose u BiH”, kazao je.

Komentirao je i je li razgovarao s Plenkovićem o glasanju protiv zakona o zabrani negiranja genocida.

“To nije tema u BiH. To je bila tema u vrijeme zasjedanja Doma naroda kad nismo razgovarali o Zakonu koji definira odnose, a to je kazneni zakon nametnut od strane visokog predstavnika. Govorili smo o načelima oko čega treba razgovarati da bi Parlament proradio. Sve što se dešavalo kad je u pitanju zločin genocida i protiv čovječnosti, ratni zločin, nisu teme u kojima hrvatski predstavnici ij a imamo probleme. Bio sam u Srebrenici, svaki put smo ispraćali ostatke onih koji su stradali, s poštovanjem prema tim ljudima i onda se napravila politička špekulacija i nije mi trebalo puno vremena. Pismo koje sam uputio predstavnicima međunarodnih institucija s kojima smo dogovarali plan da osposobimo skupštinu BiH i da riješimo pitanje tako da mi to nije bilo teško objasniti Plenkoviću i Milanoviću. Nije u pitanju glasovanje. Potez da vratimo ljude u Parlament je pravi pote”, kazao je Čović.

Osvrnuo se i na prijetnje visokih stranih dužnosnika o slanju vojske u BiH ukoliko Dodik ustraje u svojim stavovima.

“Svi koji su proživjeli ’90. moraju biti odgovorni. Naše poslanje i moja misija je voditi politiku koja će osigurati mir i stabilnost BiH, pravnu državu, ali europsku državu BiH. Jednak problem je separatizam o kojem govorite kao i unitarizam koji se naglašava u pitanju Sarajeva. Oni koji šalju jasne poruke da ima dovoljno onih iz okruženja koji brinu o stabilnosti BiH, nije to samo pitanje stabilnosti jer ako bi se ovdje nešto desilo imamo okruženje koje je sigurnosno upitno kao takvo. Ne znam da je takvih odluka doneseno do par istupa predstavnika institucija koji su rekli da su se spremni staviti u funkciju da osiguraju mir i mi smo spremni zajedno s njima očuvati mir ovdje. Dobro je razmišljati o tome ali da bi izbjegli situaciju moramo se okrenuti reformskim aktivnostima, vratiti povjerenje između predstavnika tri naroda”, kazao je Čović.

VIDEO: Čović: ‘Podjela neće biti. Moja misija je voditi politiku koja će osigurati mir i stabilnost BiH’ 

Predsjednik Čović: Hrvatski premijer Andrej Plenković je došao da nas ohrabri da napravimo unutarnji dogovor

Hrvatski premijer Andrej Plenković sastao se večeras u Mostaru s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) od kojih je, kako je rekao, čuo jedinstven stav o temeljnim pitanjima funkcioniranja Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović kazao je kako je hrvatski premijer došao u Bosni i Hercegovinu u vrijeme teške političke krize te je dodao kako je atmosfera na današnjim sastancima u Sarajevu i Mostaru bila iznimno optimistična.

– Plenković je došao da nas kao veliki prijatelj ohrabri u razgovorima o izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da napravimo unutarnji red, dogovor između predstavnika konstitutivnih naroda, da olakšamo svoj put kad je u pitanju izborno zakonodavstvo, ali isto tako da nam kaže: dogovorite se i recite kako Hrvatska može pomoći kada je u pitanju unutarnja, ekonomska i socijalna stabilnost i kada je u pitanju europski put – izjavio je dr. Čović na konferenciji za novinare, javlja Fena.

Plenković je istaknuo kako mu je iznimno bitno bilo čuti od predstavnika različitih političkih opcija koje djeluju unutar HNS-a „jasnu i snažnu poruku političkog koncenzusa”.

– U ovim okolnostima, kada se BiH nalazi u višemjesečnoj krizi, važno mi je bilo čuti jedinstven stav političkih predstavnika hrvatskog naroda, ne samo HDZ-a BiH, oko temeljnog pitanja Izbornog zakona. Ta poruka je jasna, ona se temelji na pridržavanju onoga što je temelj, što je ustavni okvir BiH, a to je jedna država, dva entiteta, tri ravnopravna konstitutivna naroda i ravnopravnosti i prava svih ostalih u BiH. Važno je da smo dobro razumjeli da je to zajednička linija svih hrvatskih stranaka – kazao je hrvatski premijer.

Pozvao je sudionike svih strana uključenih u pregovore oko izbornog zakonodavstva da postignu politički koncenzus koji bi omogućio kvalitetno funkcioniranje bh. institucija u budućnosti:

– Smatramo da je to bilo dogovoreno od svih važnih povijesnih aktera 1995. i nije dobro da se u kasnijem razvoju događaja razvila praksa koju tada nitko nije vidio da je uopće teoretski moguća, a kamoli da se u praksi konsolidira kao situacija u kojoj se Hrvati ne osjećaju kvalitetno zastupljeni.

Dodao je kako će Hrvatska nastaviti aktivan dijalog s Bosnom i Hercegovinom te je najavio održavanje zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH na proljeće sljedeće godine, kao i gospodarskog foruma na kojem bi sudjelovali bh. i hrvatski gospodarstvenici.

– Želimo unaprijediti trgovinsku razmjenu, gospodarsku suradnju, prometnu i energetsku infrastrukturu. Dakle, u svim područjima biti aktivni i angažirani, i naravno, pomagati BiH na putu u Europsku uniju – poručio je Plenković, dodavši kako “svim srcem” želi pomoći Bosni i Hercegovini.

Na pitanje novinara da prokomentira stajalište HDZ-a BiH i Dragana Čovića o Srebrenici, Plenković je kazao kako ne postoji dvojba oko toga je li se u Srebrenici dogodio genocid ili ne.

– Predsjednik Čović svojim pismom je do kraja pojasnio i markirao svoje pozicije i smatram da je na taj način otklonio i najmanju sumnju da kod njega osobno, a pogotovo kod Hrvatske demokratske zajednice u BiH postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici, a to je genocid. Ta dvojba ne postoji ni u Vladi Republike Hrvatske niti ovdje kod političkih predstavnika Hrvata u BiH. Mislim da je to njegovo pismo dobro došlo i da je u cijelosti zatvorilo tu temu – istaknuo je Plenković.

Novinare je zanimao i Čović stav o mogućim ustavnim promjenama i brisanju termina konstitutivni narodi” u dijelu koji se odnosi na Predsjedništvo BiH.

– Konstitutivnost je tema o kojoj se ne razgovara, odnosno s naše strane nije prostor za nekakav dogovor ili kompromis. Mi ne tražimo da idemo negativno prema tome, nego da dogradimo Ustav kako bi ispoštovali sve presude suda u Strasbourgu. U tom smislu, kada je u pitanju i Dom naroda i Predsjedništvo, ponudili smo da uz predstavnike hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda imamo i predstavnike onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda, a time bismo potpuno pomirili i riješili svaki oblik diskreditacije koji smo do sada, na neki način imali, u našem izbornom zakonodavstvu – odgovorio je Čović.

Plenković je dodao kako je presuda u slučaju Sejdić-Finci „nijansirana presuda, koja ide za tim da nema diskriminacije predstavnika manjina, odnosno drugih naroda koji žive u BiH, a koji nisu Hrvati, Bošnjaci i Srbi”.

– S te strane meni nije poznato da je bio bilo kakav međunarodni forum na kojemu bi bio postignut konsenzus da se međunarodna zajednica odriče ili odmiče od ustavnog okvira BiH koji je dogovoren u Daytonu, a potpisan u Parizu, takvog sastanka nigdje nije bilo niti je on organiziran. Mislim da trebamo tražiti rješenje koje će biti uključivo, ali koje neće eliminirati osnovne postavke ustavne arhitekture onakve kakvu Bosna i Hercegovina ima već 26 godina – kazao je Plenković.

Kada su u pitanju aktualni politički pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva predsjednik HDZ-a BiH upozorio je kako vrijeme za dogovor polako istječe.

– Imamo zakazan pregovarački proces od 17. do 20. prosinca gdje bi u kontinuitetu trebali razgovarati da riješimo pitanje legitimnog predstavljanja i u domovima naroda i u Predsjedništvu i držim da postoji realna mogućnost da se oko toga dogovorimo. To je prevažno, prije svega za odnose u Federaciji, ali i za cijelu BiH, a naravno nije ni problem da u siječnju, veljači 2022. godine u Parlamentu raspravljamo i sa svim drugim strankama, slično kao što smo radili za Mostar, dogovorili smo stvari, potpisali, a onda išli u Parlament – kazao je Čović.

Plenković se složio da je primjer Mostara, u komu su nakon 12 godina održani lokalni izbori nakon što je postignut politički dogovor, dobar putokaz koji treba slijediti.

Na pitanje da prokomentira odnose dviju zemalja, Plenković je odgovorio kako u BiH uvijek dolazi kao prijatelj, susjed i netko tko se zalaže i zagovara Bosnu i Hercegovinu, sva tri naroda i sve ljude koji žive u ovoj zemlji.

– I Hrvatska i BiH i povijesno i politički, ekonomski, geografski, kulturno, prometno i energetski upućeni su jedni na druge i bit ćemo tu jedni uz druge zauvijek. Mi nemamo druge politike osim da budemo pozitivni, afirmativni, konstruktivni, da nastojimo slati poruke mira, suradnje, stabilnosti u BiH, poruke smanjivanja napetosti, ali i poruke podrške prema europskom putu Bosne i Hercegovine – kazao je hrvatski premijer.

Po njegovim riječima, razgovori koji su danas vođeni pridonose smirivanju tenzija i konstruktivnom pristupu.

– Danas sam ovdje došao kao predsjednik Vlade RH, ali već za dva dana i kao netko tko sjedi na Europskom vijeću gdje će se raspravljati o svim aktualnim vanjskopolitičkim temama, a ja ću sa zadovoljstvom izvijestiti moje kolege o mom posjetu i dojmu kakva je trenutna situacija u BiH i koliko mi svi na razini Europske unije moramo biti fokusirani na zbivanja ovdje i pomoći. U konačnici, mi smo jedina država članica EU-a koja graniči s BiH i što mi tamo kažemo, ljudi će uzeti u obzir. Želimo da se riješi ta jedna anomalija koja tu postoji od 2006. godine i muči Hrvate u BiH. Kad bi se tu pristupilo malo “džentlmenski” i riješilo relativno jednostavnu stvar, odnosno samo vratilo na praksu kakva je bila prije, mislim da bismo imali sve mogućnosti da BiH i na području Federacije, a i na središnjoj razini vlasti dobro funkcionira i da tu Hrvatske bude akter koji će svom silinom podržavati Bosnu i Hercegovinu u svim aspektima – poručio je Plenković.

Po dolasku u Mostar izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i Vlade Republike Hrvatske položili su cvijeće na spomenik hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.