Predsjednik Čović nazočio predstavljanju knjige fra Ike Skoke “Franjevci u djelima Ive Andrića”

0
22

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog nardnog sabora dr. Dragan Čović, nazočio je na predstavljanju knjige fra Ike Skoke “Franjevci u djelima Ive Andrića”, koja se u sklopu Mostarskog proljeća 2021.– XXIII. dana Matice hrvatske,održala večeras u Mostaru.

Osim autora fra Skoke, predstavljači su bili prof. dr. Perina Meić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije Sarajevo, Misijana Brkić Milinković, glavna tajnica MH Mostar.

Fra Skoko, navodi kako se na pisanje ove knjige odlučio se na početku epidemije kada je pročitao govor Meše Selimovića na 80. Andrićev rođendan.

„U tom govoru Selimović je posebno pohvalio pripovijetku “Most na Žepi”, odmah sam je uzeo i pročitao i zapalo mi je za oko da je graditelj tog mosta, kako je Andrić napisao, umro u Istanbulu u franjevačkoj bolnici, na rukama jednog franjevca. To me je potaklo da počnem temeljitije čitati s olovkom u ruci kako bih vidio gdje sve Andrić spominje franjevce. Teško je u svijetu pronaći nobelovca koji je toliko pisao i toliko prijateljevao s franjevcima. On, naravno, nije izostavljao nedostatke, mane franjevaca već je u svojoj književnosti napravio prekrasan mozaik franjevaca“, kazao je fra Skoko.

Fra Skoko također navodi da je pronašao 44 franjevca koje Andrić spominje imenom i prezimenom u svojim djelima