Predsjednik Čović razgovarao s vodstvom Udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata

0
343

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović razgovarao je danas telefonom s vodstvom braniteljskih Udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata.

Na sastanku koji se redovito organizira, komenitirano je trenutno zdravstveno stanje  na terenu uzrokovano pojavom koronavirusa.

Predstavnici Udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata istaknuli su u razgovoru  kako su ukupne obveze discipliniranim ponašanjem prilagodili trenutnim naredbama i odlukama Stožera civilne zaštite i drugih nadležnih institucija.

Na sastanku je istaknuto kako je među braniteljskom populacijom veliki broj starijih i oboljelih, te su jedna od rizičnih skupina, njihovo zdravlje nije i ne smije biti prepušteno slučajnosti i nemaru. Predstavnici Udruga istaknuli su opredjeljenje kako će učiniti učiniti sve napore kako bi te ranjive kategorije društva osjetile što manje posljedice novonastale situacije.

Upućen je poziv zajedništva i solidarnosti svim braniteljskim udrugama i  organizacijama na lokalnim razinama, za posebnu pozornost prema braniteljima i njihovim obiteljima koji su u potrebi.

Što se tiče Federalne razine vlasti, rada i djelovanja kroz Ministrastvo branitelja, te ostalih institucija gdje su korisnici branitelji, u ovoj situaciji zadovoljni smo što će na vrijeme korisnici dobiti mirovinu kao i invalidnine kako bi mogli bar osnovne životne uvijete zadovoljiti i potrebe.

Ističući zabrinutost zbog pojave koronavirusa, naglašena je potreba stalne komunikacije, kako se ne bi dogodili propusti koji se tiču branitelja i njihovih prava kao i natječaja tj. javnih poziva i ostvarivanje prava kroz redovite grantove za financiraje rada Udruga kao i ustrojbenih oblika.

Predstavnici Udruga su kazali kako su uspjeli doći do zajedničkog rješenja kada je riječ o Federalnom Zakonu o razvojačenim braniteljima gdje su riješena prava najugroženije kategorije razvojačenih branitelja koji su od najveće potrebe bez ikakvih primanja starosne dobi 57 godina, u vidu egzistencijske naknade 5 KM mjesečno  sukladno broju provedenih mjeseci u Domovinskom ratu.

Istaknuto je kako se očekuje rješavanje Zakona o dodatnim pravima branitelja na županijskim razinama za branitelje mlađe od 57 godina koji nemaju nikakva primanja u vidu egzistencijske naknade.

Do sada imamo dvije županije koje su donijele Uredbu o rješavanju spomenutih prava te se nadamo kako će isto učiniti i druge županijske razine, Vlade i Sabori  sukladno svojim mogućnostima u vidu Zakona o dodatnim pravima branitelja.

Poštujući mjere Stožera civilne zaštite, vodstvo Udruga HVO-a svesti će obilježavanje obljetnica HVO –a na najmanju mjeru kako bi zaštitili društvo i obitelji.  Poradi važnosti rada Udruga tražimo da sredstva sa razine Federacije koja su dosad bila namijenjena za svrhu obilježavanja obljetnica budu raspoređena za rad navedenih Udruga, te da prava branitelja ostanu ista i da se ne umanjuju jer im je situacija u kojoj se nalaze svakako otežavajuća.

Istaknut je značaj redovite komunikacije kroz Udruge kako bi dali upute braniteljima putem elektronskih medija i pomogli u rješavanju njihovih pitanja, a posebno u ovoj situaciji koronavirusa svima je upućena zamolba da poštuju mjere stožera civilne zaštite kako bi zaštitili sebe i osobe oko sebe.

Predsjednik Čović je podržao vodstvo braniteljskih Udruga, pozdravio aktivnosti kao i nastojanja da uz sve raspoložive načine pomognu braniteljsku populaciju.

Sastanku su nazočili Nikica Tomić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB, Jasna Zlomislić, predsjednica Udruge obitelji poginulih Hrvatskih branitelja HVO HB, Lazar Martinović, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO HB i Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e.