PREDSJEDNIK HERCEG OTVORIO FESTIVAL ”BLAŽ ENOLOGY 2022.”

0
397

U svojstvu dugogodišnjega pokrovitelja, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg sinoć je, u Športskom centru Međugorje, svečano otvorio šesti po redu Festival vrhunskih vina ”BLAŽ Enology 2022.”. Čestitajući organizatorima, vinarima i vinogradarima okupljenim u strukovnoj udruzi, predsjednik je iskazao zadovoljstvo što je  ”BLAŽ”, pobijedivši izazove pandemijskih ograničenja, izrastao u tradiciju koja opet okuplja i na koju se čeka.

”Ovaj enološki performans, u spoju svih ponuđenih podražaja za nepce, i gastroloških i enoloških, a onda opet u opuštajućemu glazbenom ugođaju, Vlada HNŽ-a prepoznala je kao ozbiljan turistički i promocijski potencijal za naše podneblje i zato, iz godine u godinu, predano podržavamo organizaciju ovoga spektakla koji promovira Hercegovinu kao vinsku regiju. BLAŽ se značajno razlikuje od drugih zbivanja koji njeguju brend naših vrhunskih vina koja sazrijevaju iz grožđanih kapljica naših autohtonih sorti. Diči se našom poviješću i baštinom, a slavi ih posve moderno, urbano. Zato ne treba čuditi da ovaj događaj u naše Međugorje privlači ljubitelje sjajnih vina iz brojnih krajeva ne samo BiH i susjedstva, nego i udaljenijih zemalja”, poručio je Herceg kojemu je, u ime organizatora, posebno priznanje za potporu i doprinos festivalu uručio teniski as Ivan Dodig.

Inače, promovirajući kulturu pijenja vina kroz promicanje znanja o vinu ”BLAŽ enology” educirao je proteklih godina oko 300 someliera 1. stupnja, a i ove su godine, u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, organizirali tečaj 1. stupnja somelierstva s Draženom Šunjićem WSET na kojem je sudjelovalo pedesetak polaznika. Sinoćnji događaj okupio je zavidnu brojku od 32 izlagača iz svih krajeva Hercegovine i više od tisuću posjetitelja.