Predstavljen projekt „Ćiro- staze svjetske baštine“

0
490

Projekt „Ćiro- staze svjetske baštine“ predstavljen je danas na Buni kod Mostara. Projekt promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Cilj projekta je izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze. Projekt traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 377.395 eura, od čega 301.820 eura sufinancira Europska unija u okviru EU4Business-a.

Projekt će proširiti turističku ponudu Hercegovine, dijela zemlje bogatog kulturnog, povijesnog i vjerskog nasljeđa, s autentičnim pričama i činjenicama.

Prema riječima Ivice Sivrića, vršitelja dužnosti direktora REDAH-a, svi partneri projekta svjesni su potencijala biciklističke staze “Ćiro”, te sektora turizma koji iz godine u godinu postaje sve značajniji.

Cilj projekta je stvoriti prepoznatljivu destinaciju u BiH povezivanjem bogate kulturne i povijesne tradicije s gastronomskim i avanturističkim sadržajima, koja će privlačiti posjetitelje i nuditi jedinstven doživljaj.

Mapiranjem ključnih aktera, izradom studije izvodljivosti, razvojem marketinške strategije, izradom promotivnih materijala, web stranice, organiziranjem promotivne biciklističke rute, poboljšanjem infrastrukture te nizom drugih aktivnosti će se povezati i promovirati svi obrtnici, poduzeća i pojedinci koji se žele uključiti u lanac vrijednosti na destinaciji. To će rezultirati novim turističkim proizvodima, podizanjem kvalitete usluga čime će se privući dodatni turisti posebice cikloturisti, što će rezultirati zadržavanjem postojećih i otvaranjem novih radnih mjesta, te povećanjem prihoda, rečeno je na predstavljanju projekta.

Pandemija virusa COVID 19 posebno je pogodila turistički sektor tijekom 2020.godine. Projekt „Ćiro-staza svjetske baštine“ će doprinijeti revitalizaciji turizma kroz provedbu aktivnosti usuglašenih s preporučenim zdravstvenim mjerama. Time će se razviti novi turistički proizvodi, povećati prihodi uz zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Krajnji korisnici projekta su mikro, mala i srednja poduzeća, poduzetnice i poduzetnici, uključujući turoperatore, turističke agencije, lokalne restorane, hotele, motele, sportske klubove i udruženja. Pored Asocijacije za gospodarski razvitak REDAH, u projekt „Ćiro- staze svjetske baštine“ uključeni su Grad Čapljina, općine Stolac i Ravno te turistička agencija Kula Turist.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, podstiče poduzetništvo, izvozno orijentirane firme, turizam i poljoprivredu, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 milijuna eura, a zajednički ga financiraju Europska unija (15 milijuna eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 milijuna eura). EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine./HMS/