PREDUVJET PRONALAZAK STRATEŠKOG PARTNERA Vlada FBiH bi trebala dati zeleno svjetlo za rekonstrukciju Aluminija

0
216

Federalna vlada bi trebala planu restrukturiranja Aluminija i pokretanju proizvodnje u pogonima Ljevaonice dati zeleno svjetlo.

Naime, Uprava je Sindikatima predstavila prijedlog po kojem bi oko 250- 300 radnika moglo biti vraćeno na posao u prvoj fazi pokretanjem proizvodnje u pogonima Ljevaonice. Proizvodnja bi, prema najavama, mogla krenuti već za mjesec dana oko 1. rujna za što nije potrebno izdvajanje velikih novčanih sredstava.

Preduvjet Vlade FBiH za pokretanje proizvodnje u drugoj i trećoj fazi je pronalazak strateškog partnera. Za pokretanje proizvodnje u sve tri faze potrebno je pronaći oko 70 milijuna maraka, kažu u Sindikatu. Ističu kako je to izvedivo u roku od godinu dana,a na posao bi se moglo vratiti ukupno 550 ljudi, navodi Federalna.ba.

Nezavisni sindikat zaposlenika trenutno pregovara o cijeni rada,a ona bi mogla biti niža od 30 do 50 posto. Radnicima će biti ponuđene i otpremnine, a Vlada FBiH je obećala osigurati sredstva za uvezivanje radnog staža.

Finalni Plan restrukturiranja i zbrinjavanja radnika Aluminija bit će predstavljeni na sastanku kriznog vijeća u srijedu na koju, prema najavama, dolaze i resorni federalni ministar Nermin Džindić i federalni premijer Fadil Novalić. Više detalja bit će poznato nakon tog sastanka