Prema Makedoniji pristiže više od 7.000 izbjeglica s Bliskog istoka

0
222

UNHCR, Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice, upozorava da se više od 7.000 izbjeglica s Bliskog istoka kreće kroz Grčku prema malom gradu Gevegeliji na makedonskoj granici.

U proteklih nekoliko mjeseci, Gevgelija služi kao glavna ulazna točka za izbjeglice iz Sirije i Iraka koji se preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije pokušavaju domoći Europske unije.

>>Federica Mogherini: Europa suočena s najvećom izbjegličkom krizom od kraja Drugog svjetskog rata

Tijekom vikenda, izbjeglice su napustile kamp u Gevgeliji vlakovima koji su kretali s lokalne željezničke stanice prema Tabanvocima na granici sa Srbijom.

U posljednjih 12 sati, oko 1.500 izbjeglica napustilo je Gevgeliju za Tabanovce, a još jedan vlak s oko 1.000 izbjeglica krenuo je u istom pravcu jutros.

>>MaÄ‘arska gradi ogradu, Å vedska najavljuje referendum, BiH očekuje val migranata …

Crveni križ je osigurao oko 2.000 paketa hrane i vode izbjeglicama tijekom vikenda, a njihovi mobilni medicinski timovi imali su između 40 i 50 intervencija dnevno.

Makedonska policija i vojska nastavljaju osiguravati granicu, dozvoljavajući izbjeglicama da prolaze i pomažu u djelovanju kampa u Gevgeliji.

>>Srbija priprema preusmjeravanje migranata prema Hrvatskoj i BiH

Makedonski ministar unutarnjih poslova Mitko Čavkov rekao je da je nakon odluke da se proglasi krizna situacija na granici došlo do poboljšanja suradnje s grčkom policijom, koja je ranije u potpunosti odustala od pružanja sigurnosti s njihove strane granice.

 

M.M. bpz.ba