Preminuo Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika

0
199

Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika u spašavanju od agresije u Domovinskom ratu, preminuo je danas u 73. godini, javlja Index.hr.

Prije nego što je imenovan zapovjednikom obrane, Marinović je zapovijedao trebinjskom vojarnom, a potom i 472. brigadom Jugoslavenske narodne armije, s ukupno 5000 vojnika. U dogovoru s hrvatskom stranom Marinović je na toj strani ostao što dulje te je prikupljao informacije i dokumente o napadu na Dubrovnik i okolna mjesta. U Trebinju je u sklopu JNA zapovijedao od 1982. godine.

Desetak dana prije početka rata u Dubrovniku, 19. rujna 1991. prešao je u Zbor narodne garde, skupa s planovima JNA za napad na Dubrovnik. S ukupnim snagama od oko 700 slabo naoružanih vojnika, policajaca i pripadnika HOS-a uspostavio je obranu Grada.

U ratu je stao na minu, geler ga je pogodio u glavu

Preminuo general Nojko Marinović, ratni zapovjednik obrane Dubrovnika

Za vrijeme jednog izviđanja 1992. teško je ranjen kad je na putu prema Rijeci dubrovačkoj stao na minu koja je eksplodirala. Nekoliko je ljudi ranjeno, a među njima i sam Marinović. Geler ga je pogodio u glavu pa je oporavak bio dugotrajan. Umirovljen je osam mjeseci kasnije, zbog gelera koji mu nije odstranjen.

Marinović se rodio u mjestu Bruška u općini Benkovac 26. rujna 1948., a u rujnu 1991. imenovan je zapovjednikom obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu. Školovao se na Vojnoj akademiji od 1967. do 1971., dok je vojnu službu obavljao na Lastovu i Korčuli i u Trebinju.

General Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika 1991. Antun Masle

Godine 1995. odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom bana Jelačića, a u travnju 2003. svjedočio je o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Iza Marinovića su ostali supruga i dvoje djece. /HMS/