Preminuo Tomislav Merčep, ratni zapovjednik u Vukovaru

0
304

U 69. godini života preminuo je Tomislav Merčep, ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ivana Vekića i jedan od prvih zapovjednika obrane Vukovara.


Preminuo je u ponedjeljak oko 22 sata u Dugoj Resi gdje je 10. studenoga primljen u teškom stanju. Prije toga liječio se na KBC-u Rebro.

“Svim članovima i prijateljima javljamo tužnu vijest da je naš dugogodišnji Predsjednik udruge, prijatelj i zapovjednik nakon teške i dugotrajne bolesti preminuo u 69. godini života.

Javit ćemo Vam daljnje obavijesti”, objavila je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata kojoj je Merčep bio na čelu.

Merčep je rođen 28. rujna 1952. godine u Borovu naselju i bio među prvima koji se uključio, odnosno organizirao obranu Grada. U njegovoj biografiji redovito se navodi da prvi zapovjednik obrane Vukovara.

U svibnju 2016. godine je nakon četverogodišnjeg suđenja nepravomoćno osuđen na 5 i pol godina zatvora za slučaj Pakračka poljana. Sredinom veljače 2017. godine Vrhovni sud kaznu je povećao na sedam godina zatvora.

Merčep od početka tvrdio da je nevin, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Tužiteljstvo ga je isprva teretilo da je zapovijedao zločine, no optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer podređene nije spriječio u zločinima.

U ožujku ove godine Vrhovni sud ga pustio na uvjetni otpust.

Merčep je posljednjih godina bio slabog zdravlja, a pretrpio je dva moždana udara.

M. Marković/Foto: press

 

 VIŠE S WEBA