PRERANI ODLAZAK+AAA – SMRT ‘GROMA’: Umro u 42 godini… Svaki dan umire 6 branitelja s prve crte…

0
285

Tužna srca obavještavamo ratne veterane 2. gardijske brigade „Gromovi“ da je u 42 godini života iznenada preminuo naš suborac, hrvatski branitelj, ratni veteran Gromova umirovljeni desetnik Oružanih snaga Republike Hrvatske Valent Krištof – Tigrić. Pokop pokojnika je u petak 16. listopada 2015. godine u 15.00 sati na zagrebačkom gradskom groblju u Šestinama.

Prošle godine je svaki dan umrlo po šest branitelja. Prijevremena smrt, smanjenje mirovina, loš Zakon o pravima hrvatskih branitelja, stambeno zbrinjavanje samo su neki od problema koje muče braniteljsku populaciju.

Studije za “Praćenja smrtnosti i pobola hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“ dokazuju da su to mahom smrti branitelja s prve crte. Ovoj tužnoj statistici pridružio seValent Krištof, bivši pripadnik Gromova koji je umro u 42. godini. Vijest o njegovoj smrti objavila je Udruga 2a brigada “Gromovi”:

“Tužna srca obavještavamo ratne veterane 2. gardijske brigade „Gromovi“ da je u 42 godini života iznenada preminuo naš suborac, hrvatski branitelj, ratni veteran Gromova umirovljeni desetnik Oružanih snaga Republike Hrvatske Valent Krištof – Tigrić. Pokop pokojnika je u petak 16. listopada 2015. godine u 15.00 sati na zagrebačkom gradskom groblju u Šestinama.

Valent Krištof rođen je 25. rujna 1973. godine u Zagrebu. U Domovinski rat dragovoljno se uključio 1991. godine pristupajući 1. gbr „Tigrovi“ iz koje 1. prosinca 1992. godine prelazi u 2. gardijsku brigadu „Gromovi“ gdje je s njenom 3. pješačkom bojnom sudjelovao u obrani Domovine na Posavskom, južnom i Banovinskom bojištu. Sudionik je operacija „Oluja“ i „Una 95“. Obnašao je dužnosti strijelca, operatera i zapovjednika desetine. Umirovljen je iz djelatne vojne službe 6. prosinca 1999. godine.

Za doprinos u obrani Domovine odlikovan je Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskoga rata 1990. – 1992., Spomenicom domovinske zahvalnosti, Medaljom „Oluja“, Medaljom „Grom“ i Zlatnom značkom „Grom“ te nagrađen od strane zapovjednika 2. gardijske brigade „Gromovi“ i pohvaljen od zapovjednika Zbornog područja Zagreb.

Obitelji i rodbini, suborcima i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

Počivao u miru Božjem, i laka mu bila hrvatska zemlja za čiju se slobodu borio.” bpz.ba