Radončić odbio ulazak u Vijeće ministara BiH

0
237

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić odbio je ulazak u Vijeće ministara BiH, priopćila je ta stranka.

Hoće li će SBB predložiti drugo ime za ministra prometa i komunikacija ili će Stranka demokratske akcije (SDA) izabrati njene kadrove na upražnjene pozicije Demokratske fronte (DF), ostaje otvoreno pitanje o kojem će se politički izjasniti i Predsjedništvo i Glavni odbor SBB-a, navedeno je također u priopćenju.

U Predsjedništvu BiH jučer su razgovarali predsjednik SDA Bakir Izetbegović i Radončić te je izraženo zadovoljstvo što je koalicija njihovih dviju stranaka potpuno stabilizirala stanje u Federaciji BiH, BiH pa i u regionu.

Također je u istaknuto da se implementacija koalicije na nivou županije i Federacije te imenovanja u nadzornim odborima ili na drugim pozicijama provode po dogovorenoj dinamici.

– Dvojica predsjednika su se složili da je koalicija u iznimno kratkom vremenu već dala ogromne rezultate na domaćem i međunarodnom planu, da je koegzistentna, principijelna i da će njena implementacija biti seriozno nastavljena – navodi SBB.

Povodom očekivanja da će 30. prosinca u Predstavničkom domu Fahrudin Radončić biti imenovan za ministra prometa i komunikacija a Bakir Dautbašić za zamjenika ministra obrane, predsjednik SBB-a Radončić je sa žaljenjem upoznao Izetbegovića da on osobno ne želi ući u Vijeće ministara.

Razlog tome je, kaže se u priopćenju da je predsjednik SBB-a svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a da se oni nastavljaju još žešće i s još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužitelja u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih europskih standarda.

-Neovisno od današnje odluke, SBB i predsjednik Radončić ostaju čvrsto opredijeljeni u borbi za društvo jednake šanse, vladavinu prava, euroatlantske integracije, bosanskohercegovačko jedinstvo i snaženje bošnjačkog političkog faktora, što je u interesu svih građana BiH – navodi se u priopćenju SBB-a.

Ova stranka će i dalje, kako ističu, s mnogo entuzijazma dosljedno provoditi reformske agende i imati čvrstu poziciju u sekularizaciji i europeizaciji BiH. Na tome će, poručuju, uporno raditi svi izabrani i budući dužnosnici SBB-a na svim nivoima izvršne i zakonodavne vlasti te u javnim kompanijama i agencijama.

-Ovako eksplicitan stav predsjednika SBB-a rezultanta je čvrste opredijeljenosti da se opravda povjerenje više od 200.000 glasača SBB-a čija je podrška upravo dobivena na realnim kritikama dugogodišnjeg teškog ekonomskog i političkog stanja. Uz to, iznimno važna stavka Radončićevog predizbornog programa je bila da će se svim legalnim i legitimnim sredstvima boriti protiv državne mafije u pojedinim institucijama, a ne da će zarad jedne svoje ministarske fotelje zajedno sjediti sa njihovim pojedinim eksponentima – naglašava se u priopćenju.

Predsjednik Radončić, dodaje se, iskazuje duboku zahvalnost mnogim građanima, domaćim i međunarodnim dužnosnicima, političkim i vjerskim institucijama i strankama i udruženjima građana, koji su dali punu podršku i očekivali da će njegovim osobnim ulaskom u izvršnu vlast biti ubrzani i harmonizirani procesi reformi i razvoja BiH te i prioritetnu reformu pravosuđa, što je opći domaći i međunarodni stav, priopćeno je iz SBB-a. bpz.ba