RAVNATELJ SKB MOSTAR KVESIĆ: Isprika svima koji očekuju da budem PR stručnjak, jer to nisam

0
502

Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru posljednjih se tjedana, uostalom, kao i sve zdravstvene ustanove diljem Bosne i Hercegovine, suočava s izazovima koje je pred nju stavila pandemija izazvana koronavirusom.

O borbi s tim nevidljivim neprijateljem, stalnoj brizi Vlade Republike Hrvatske za Hrvate u BiH i pomoći SKB-u, i to ne samo novčanoj, ali i njegovim često osporavanim istupima u javnosti, za Večernji list govorio je ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić.

Otkrio je i kako bi, da se ponovno rodi, opet bio dječji kirurg, je li lakše biti menadžer ili liječnik, govori i kako će se istinska važnost ove medicinske ustanove vidjeti tek u budućnosti, o specijalizacijama i obrazovanju mladih liječničkih kadrova koje mu, kako ističe, zbog brojnosti mnogi spočitavaju…

Navodi i kako je izgradnja nove zgrade Klinike za pedijatriju već dulje vrijeme prioritetni projekt SKB-a, ali i suvremene metode liječenja..

Vlada RH izdvojila je nedavno pomoć od 43 mil. kuna SKB-u Mostar i drugim zdravstvenim ustanovama za pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Kaže da hrvatska Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem prije nekoliko dana izdvojila je 40 milijuna kuna za SKB Mostar u svrhu pomoći u borbi protiv koronavirusa te tri milijuna kuna za druge ustanove.

” Ovo je dio kontinuirane pomoći Hrvatima u BiH. Već nekoliko godina Vlada RH za SKB Mostar izdvaja oko 40 milijuna kuna godišnje. Naša je obveza, što uvijek i činimo, Vladi RH dostaviti izvješće o utrošenim sredstvima. Unatoč teškim okolnostima u kojima se nalazi i Hrvatska, pronašli su snage i ove godine za nas izdvojiti 40 milijuna kuna. Koristim ovu prigodu još jednom zahvaliti premijeru Plenkoviću, ministru zdravstva RH Viliju Berošu i cijeloj Vladi. Htio bih naglasiti da smo mi dio hrvatskog nacionalnog bića i to smo pokazali u svim situacijama kroz povijest. Također, kada RH izdvoji novac za pomoć našoj bolnici, to u konačnici znači manji broj pacijenata koji će iz BiH završiti u RH. Geostrateška važnost hrvatskog naroda u BiH za RH trebala bi biti svakom dobronamjernom žitelju Hrvatske kristalno jasna”, rekao je Kvesić.

Upitan zašto pomoć koju RH izdvoji za bolnicu u Mostaru uvijek podigne prašinu u javnosti Kvesić se osvrnuo na, kako kaže, krivu interpretaciju njegove izjave za jedan medij u RH.

-Moram se ovdje osvrnuti na nedavni primjer kada sam preko jedne medijske kuće dao izjavu o ovoj temi. Rekao sam upravo ovo: unatoč teškim okolnostima u RH, izdvojili su za nas 40 milijuna i to nam omogućuje da preživimo. Doslovce da preživimo, i kao institucija i kao narod. Nažalost, novinarka je izvukla iz konteksta moju izjavu te ju je protumačila na potpuno netočan način, a, očigledno, i zlonamjeran. Žao mi je zbog toga i želim da hrvatska javnost zna istinu. Hrvatska je uvijek bila uz nas i to treba reći, pa čak i ako se netko i ljuti ili daje zlonamjerne komentare, a toga će, nažalost, uvijek biti, rekao je Kvesić.

Na tvrdnju novinarke da mu često u javnosti spočitavaju mnoge stvar, a najčešće zbog pristupa medijima te zašto je to tako, Kvesić kaže da on nije komunikolog ili PR stručnjak te ako njegov pristup nekoga vrijeđa neka oda od njega prime ispriku.

“Mislim, i uistinu živim tako, da je iskrenost nešto što je najvažnije u životu. Tako živim 57 godina i tako se odnosim i prema medijima. Sve što se dogodi u bolnici, smatram da može ići u javnost. Na koncu, može se i pogriješiti i to treba ići van jer svi smo mi samo ljudi. Jednostavno, uvijek govorim što mislim i siguran sam da se u tom dijelu nikada neću promijeniti. Ako se nekad ne izrazim kao komunikolog ili PR stručnjak i ako to nekoga vrijeđa, neka primi isprike. Meni je, pak, drago da se ne moram ispričavati pacijentima i djelatnicima te da im uvijek mogu reći kako sam učinio sve što je u mojoj moći i da su dobili sve što okolnosti dopuštaju, a često i više. Tu je moj fokus i tu će i ostati”, rekao je Kvesić.