REDSJEDNICA HRVATSKE U JAJCU Krvavi rat prouzročila Miloševićeva politika

0
496

Nakon Sarajeva, Mostara, središnje Bosne, Banja Luke predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je u Jaju na obilježavanju 20 godina od oslobađanja ovoga grada. Brojni dužnosnici iz Hrvatske i BiH okupili su se u Jajcu. Na obilježavanju je i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u nedjelju u Jajcu u središnjoj Bosni kako su zajedničke vojne operacije vojnih snaga Hrvatske i Bosne i Hercegovine vođene 1995. godine bile ključne za završetak rata i sprečavanje zločina poput onog u Srebrenici istaknuvši pri tom kako je krivac za ratne strahote pa tako i za sve nevine žrtve prije svega velikosrpska politika Slobodana Miloševića.

Hrvatska je predsjednica u Jajcu sudjelovala u obilježavanju dvadesete obljetnice oslobađanja tog grada od okupacije vojske bosanskih Srba.

Postrojbe Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) oslobodile su Jajce 13. rujna 1995. godine u sklopu vojno-redarstvene operacije “Maestaral” kojom su stvoreni uvjeti za okončanje ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini i mirovne pregovore što su na kraju doveli do potpisivanja Daytonskog sporazuma.

U oslobađanju Jajca koje je pod okupacijom bilo od listopada 1992. godine uz postrojbe HVO-a sudjelovali su 81. gardijska brigada HV, 22. domobranska satnija HV, 4. gardijska brigada HV, 7. gardijska brigada HV i 1. hrvatski gardijski zdrug HV.

Grabar-Kitarović i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović položili su vijence na spomen-križ u središtu Jajca podignut u znak sjećanja na poginule branitelje a hrvatska je predsjednica u govoru koji je tom prigodom održala istaknula važnost zajedničkih vojnih operacija vođenih 1995. godine.

“Čestitam vam svima 20. obljetnicu vojno-redrstvene operacije ‘Maestral’ i oslobađenje hrvatskog kraljevskog grada Jajca”, kazala je Grabar-Kitarović pozdravljena pljeskom okupljenog mnoštva.

Iskazala je osobnu zahvalnost pripadnicima vojnih postrojbi koju su sudjelovali u operaciji “Maestral” uz ocjenu kako je ona predstavljala pobjedu samostalnosti i suverenosti BiH ali i pobjedu opstojnosti hrvatskog naroda na ovim prostorima, prenosi Hina.

Prisjetila se i egzodusa svih koji su pred ratom morali napustiti BiH a utočište im je bila Hrvatska izrazivši istodobno žaljenje zbog svih žrtava.

“I mi žalimo za svakom nevinom žrtvom bez obzira koje je nacionalnosti”, kazala je Grabar-Kitarović no pri tom je istaknula kako činjenice govore da se i u Hrvatskoj i u BiH vodio “krvavi rat koji je prouzročila Miloševićeva velikosrpska politika” i koja je u konačnici dovela i do genocida u Srebrenici.

Grabar-Kitarović je kazala i kako je jasno da je operacija “Maestral” bila potpuno legitimna jer je temeljena na međudržavnom sporazumu Tuđman-Izetbegović potpisanom u Splitu.

Hrvatska je predsjednica konstatirala kako se BiH na žalost i danas suočava s brojnim problemima koje dijele i Hrvati što u njoj žive a oni tamo moraju imati zajamčenu jednakopravnost u okruženju koje znači funkcionalnu državu i oporavak gospodarstva što je opet zadaća domaćih političara.

“Hrvatski narod u BiH mora biti jednakopravan jer to je i matična država hrvatskog naroda”, poručila je Grabar-Kitarović.

Najbolji put za rješavanje tih problema po njenim je riječima put ka euroatlantskim integracijama a Hrvatska će na tom putu biti uvijek iskren susjed i dobar prijatelj BiH.

Put europskog zajedništva i tolerancije svih naroda koji žive u BiH pravi je put za cijelu zemlju, ocijenila je hrvatska predsjednica obećavši u Jajcu kako će osobno u međunarodnim kontaktima biti zagovornikom bržeg integriranja BiH u Europsku uniju.

Počast osloboditeljima Jajca u nedjelju je odana svečanim mimohodom i smotrom zastava ratnih potrojbi.

Vojni ordinarij u BiH Tomo Vukšić koji je predvodio molitvu za poginule branitelje kazao je kako se njihove žrtve kao i svih stradalih u ratu treba sjećati s dužnom pažnjom no pri tom se ne smije zaboraviti na brojna nasilja koja se i danas provode diljem svijeta pri čemu su najčešće žtve kršćani a svijet o tome uglavnom šuti.

“Dok se molimo za one koji su pretrpjeli gubitak života njihova žrtva nas upozorava da u njihovo ime kažemo kako Isus trpi u svakome tko pati”, kazao je biskup Vukšić.

Dodao je kako se Isusa vrijeđa u svakom vojnom veteranu kojemu se oduzimaju prava ali i zbog onih koji ta prava neopravdano prisvajaju.

Posjetom Jajcu predsjednica Grabar-Kitarović završila je četvorodnevni radni boravak u Bosni i Hercegovini.

Ona je ovog tjedna boravila u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Vitezu gdje je razgovarala s predstavnicima državnih, entitetskih i lokalnih vlasti a sastala se i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te biskupom banjolučkim Franjom Komaricom.

Grabar Kitarović u Novoj Biloj: Potrebna odlućnija pomoć hrvatske vlade

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar- Kitarović izjavila je jučer, tijekom posjete središnjoj Bosni, kako će se nastaviti zalagati za članstvo BiH u Europskoj uniji (EU) i NATO-u, kao i za daljnje zbližavanje dviju zemalja u projektima koji su u interesu lokalne zajednice, piše Večerenji list.

– Iznimno mi je drago vidjeti napredak ovog kraja. Bolnica u Novoj Biloj predstavlja poseban simbol, koji pamtimo iz drugih vremena, i drago mi je vidjeti da je to danas suvremena zdravstvena ustanova koju je izgradila Vlada Republike Hrvatske – izjavila je hrvatska predsjednica nakon posjete bolnici “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj kod Travnika.

Grabar Kitarović je naglasila kako se će zalagati da Vlada Republike Hrvatske i dalje ulaže u ove, ali i druge krajeve BiH, kako u gospodarstvo, tako i u socijalnu i zdravstvenu infrastrukturu.

Ravnatelj bolnice u Novoj Biloj Velimir Valjan podsjetio je na uvjete u kojima je tijekom proteklog rata radila bolnica u Novoj Biloj, koja je tada bila smještena u crkvi, te je naglasio da je ona simbol opstojnosti Hrvata u središnjoj Bosni.

Bolnica je, kako je rekao, izrasla u modernu ustanovu koja uskoro planira proširenje kapaciteta koji će omogućiti kvalitetniju zdravstvenu uslugu ali i zapošljavanje mladih zdravstvenih djelatnika, a time i zaustavljanje njihovog odlaska izvan BiH.

Posjeti bolnici u Novoj Biloj, prethodio je sastanka predsjednice Republike Hrvatske s gospodarstvenicima i političarima u Vitezu.

Predsjednica Grabar-Kitarović nakon toga je otišla u Banja Luku gdje se susrela s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, te s članovima Vlade RS, te biskupom banjalučkim Franjom Komaricom../ bpz.ba