RTV Herceg-Bosna počinje s emitiranjem televizijskog programa na hrvatskom jeziku

0
388

                             Radio-televizija Herceg-Bosna postala je korisnik dozvole za televizijsko emitiranje putem zemaljske radiodifuzije, objavio je sarajevski portal Klix.ba. Definitivna je to potvrda informacije koju su još prošlog tjedna objavili određeni mediji.

RTV Herceg-Bosna, koja je ranije emitirala program na radijskim frekvencijama, kupila je televiziju KISS od “Stanić grupe” nepuna dva mjeseca uoči prošlogodišnjih Općih izbora u BiH.

Sudeći prema pisanju nedija, RTV Herceg-Bosne u svoje bi okrilje primila ljudske i materijalne resurske Naše TV iz Mostara, kao i par drugih medijskih projekata u Hecregovini i dijelovima BiH gdje su Hrvati većina, što bi bila prva faza na uspostavi javnog servisa na hrvatskom jeziku.

>>Konačno javna televizija na hrvatskom jeziku u BiH

Već je ranije objavljeno kako je u tijeku renoviranje prostorija RTV Herceg-Bosna u Mostaru koje će u budućnosti biti sjedište buduće javne televizije koja će emitirati program na hrvatskom jeziku.

Sudeći prema javno dostupnim informacijama, Stipe Galić je ravnatelj a Tvrtko Milović glavni i odgovorni urednik RTV Herceg-Bosna.

Dobar dio medija podsjeća kako je ovim poduhvatom ispunjena predizborna ali i prošlotjedna najava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, izrečena tijekom izlaganja na IV saboru HZHB, kada je pozvao na uvezivanje svega što nosi ime Herceg-Bosna.

Da će RTV Herceg-Bosna biti u vlasništvu većinski hrvatskih općina i županija najavio je Čović još prošle godine.

-Nemamo kanal na hrvatskom jeziku u BiH ali ćemo do kraja godine imati svakako radio televiziju Herceg Bosne u potpunom vlasništvu naših općina i županija kako više ni bismo bili taoci onih koji su na naše zahtjeve za kanalom podizali nacionalni vitalni interes – istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na prošlogodišnjem predizbornom skupu u Grudama.

>>Goran Marić u Grudama: Neizlazak na izbore je odustajanje a put odustajanja je put prema suicidu

Međutim, sarajevski su se mediji vrlo kritički izrazili o ovoj vijesti. Tako uglavnom izvještavaju da je “Radio-televizija ponijela ime po samoproglašenoj administrativno-teritorijalnoj jedinici, čije je političko vodstvo 2017. godine pravosnažno osuđeno na ukupno 111 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, uskoro počinje sa radom”.

S druge strane, hrvatska javnost u BiH je uvjerena kako će institucije HNS-a BiH, predvođene predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem, predsjednikom Glavnog vijeća Božom Ljubićem i pročelnikom HNS-ovog Odjela za medije Ivanom Vukojom, uspješno okončati započeti proces i HRT Herceg-Bosne pretvoriti u samoodrživ javni servis na hrvatskom jeziku.

 

M.J.