Schmidt komentirao glasine o nasljeđivanju Inzka

0
272

”Ne mogu komentirati glasine u pojedinim medijima”, izjavio je za Dnevni avaz njemački političar Christian Schmidt, bivši ministar u Vladi Njemačke i član Bundestaga za kojeg se šuška da je kandidat za novog visokog predstavnika u BiH.

”Moje zanimanje za Bosnu i Hercegovinu je ograničeno na pomoć, kada je to potrebno u djelovanju izbjegličkog kampa u Unsko-sanskom kantonu, gdje sam prošle godine imao sreću da pomognem”, naveo je Schmidt.

Na pitanje u vezi s mogućnošću da on bude predložen na poziciju koju već godinama drži austrijski diplomata Valentin Inzko, Schmidt kaže da treba pitati njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Naime, u javnost je procurila informacija da je njemačko veleposlanstvo u Sarajevu obavijestilo pojedine političare da će Schmidt biti predložen na poziciju, te da je riječ o planu kojim Njemačka zajedno s Rusijom želi srušiti Inzka i suprotstaviti se planovima novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena.

To je izazvalo reakcije iz Njemačke od kud je stigla osuda novinara Avde Avdića koji je prozvan da piše gluposti i da srozana novinarstvo u BiH. /HMS/