SDA se nada da 2018. HDZ neće biti u poziciji rješavati hrvatsko pitanje

0
373

U 2017. godini očekujem da se prvenstveno odgovori na pitanja iz upitnika Europske komisije u zadatom roku, te da se proces EU intergacija nastavi još snažnije, da bismo koncem 2017. i početkom 2018. dobili kandidatski status. To je nešto što me inspirira u godini koja je pred nama, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu BiH Nikola Lovrinović.SDA se nada da 2018. HDZ neće biti u poziciji rješavati hrvatsko pitanje

U BiH smo zadnjih 20-ak godina ili relativno zadovoljni ili relativno nezadovoljni. Relativno sam zadovoljan dvjema godinama mandata, prvenstveno zbog toga što je europski put BiH snažnije i jasnije otvoren. Napravljeno je mnogo pomaka u statusnom rješenju BiH u tom pristupnom procesu prema članstvu u EU. U 2017. godini očekujem da se prvenstveno odgovori na pitanja iz upitnika Europske komisije u zadanom roku, te da se proces EU intergacija nastavi još snažnije, da bismo koncem 2017. i početkom 2018. dobili kandidatski status. To je nešto što me inspirira u godini koja je pred nama, kazao je Lovrinović.

– Sva druga pitanja, koja su svakodnevnica BiH više od 20 godina, očito su nešto bez čega ne možemo. HDZ BiH i ja osobno sudjelujemo u tim procesima koliko je to moguće. Mnoštvo tih otvorenih pitanja dotiče se europskog puta BiH, poput pitanja ustavnih promjena, Izbornog zakona, RTV sustava, reforme pravosudnog sustava…

Komentirajući hoće li parlamentarna većina dočekati kraj mandata, usprkos turbulencijama, naglašava kako parlamentarnu većinu na razini BiH čini više stranaka te da ne funkcionira onako kako bi želio ili očekivao.

– Razlog tome je činjenica da na početku nije postignut jasan princip o ključnim, teškim i manje teškim pitanjima koja ćemo rješavati u ovom mandatnom razdoblju. Ponekad se događa da čak iz parlamentarne većine dolaze inicijative koje su zakonskog karaktera, a što sve može polaziti od Vijeća ministara BiH, ako smo parlamentarna većina. Nadam se da će početkom ove godine parlamentarna većina definirati jasnije svoj odnos. Međutim, s vremena na vrijeme, pojave nam se drugačije situacije, kao što je ona u SDA-u, gdje jedan dio zastupnika ima svoje mišljenje o stanju u Parlamentu i drugim pitanjima, što takođe usložnjava kompletnu situaciju, ističe Lovrinović.

– Nadam se i vjerujem da parlamentarna većina, ovakva kakva jeste, ima dovoljno pragmatizma i svijesti da je ono što nas čeka u 2017. godini, prvenstveno misleći na europski put, dovoljan motiv da opstanemo i postojimo do kraja mandata. Sve drugo bila bi situacija koja bi taj proces vjerojatno otežala, možda i zaustavila, a da ne govorimo o tome kako bismo rješavali svakodnevnim problemima koje smo na neki način pokušavali rješavati protekle dvije godine, naglasio je Lovrinović.

Lovrinović je kazao kako u SDA vrlo dobro znaju kakvi problemi tište Hrvate u BiH i njihove političke predstavnike.

-Oni dobro znaju koja su nama pitanja vrlo zanimljiva, posebno kada govorimo o političkoj poziciji hrvatskog naroda u BiH. Ja bih volio da se mi vratimo tim pitanjima, jer ih možemo rješavati jednostavno. Međutim, sve što se događalo posljednjih šest mjeseci kada je u pitanju SDA, bilo je na tragu samo oduzimanja dragocjenog vremena HDZ-u BiH i njegovim interesima i pitanjima, odnosno o onome o čemu moramo razgovarati i što moramo dogovoriti u ovom mandatnom razdoblju. Valjda se nadaju da će 2018. godina biti takva da HDZ BiH više neće biti u poziciji ta pitanja rješavati. Ja ih i ovom prilikom pozivam da ta pitanja stavimo na stol između sebe i da ih konačno riješimo, a ne da se proizove situacije koje ne vode rješavanju tih pitanja, kazao je Lovrinović.