SDA uporno odbija odlazak u oporbu, priziva ‘bunt naroda’ protiv nove vlasti

0
26

Stranka demokratske akcije (SDA) spremna je predvoditi “bunt naroda” protiv nove vlasti u BiH ukoliko procijeni da ona izdaje državne interese, najavio je u četvrtak potpredsjednik te stranke Edin Ramić.

 

 

SDA je na izborima u listopadu prošle godine dobila najveću pojedinačnu potporu bošnjačkog biračkog tijela, no s njom nitko nije želio koalirati pa je stoga, nakon niza godina na vlasti, suočena sa situacijom u kojoj će morati prijeći u oporbu.

Jedini saveznik koji joj je ostao je Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, a Ramić je sada kazao kako u SDA prepoznaju navodno nezadovoljstvo koje vlada u narodu zbog činjenice da je blok bošnjačko-građanskih stranaka sada partner u vlasti HDZ-u i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Kazao je kako stoga ne isključuje masovne prosvjede protiv nove vlasti.

“Ukoliko se bude dogodila značajnija izdaja interesa države Bosne i Hercegovine, logično je da će SDA predvoditi taj bunt naroda”, kazao je Ramić za javni servis BHT 1.

Unatoč činjenici da sa SDA nitko ne želi koalirati, Ramić tvrdi da uspostava nove vlasti još nije gotova stvar, a njegova stranka ostaje spremna biti dijelom neke nove vladajuće većine.

 

 

SDA na državnoj razini potpuno je eliminirana iz vlasti, no u Federaciji BiH stanje je nešto kompliciranije, jer ta stranka ima kontrolni paket u klubu Bošnjaka entitetskog Doma naroda pa može bitno utjecati na izbor čelnika izvršne vlasti odnosno potpredsjednika Federacije iz reda Bošnjaka.

Dva potpredsjednika zajedno s predsjednikom entiteta moraju supotpisati odluku o imenovanju entitetskog premijera odnosno vlade.

U SDA se nadaju kako će se stoga stvoriti prilika da iz vlasti u Federaciji ipak istisnu bošnjačko-građansku “osmorku” predvođenu SDP-om BiH i natjeraju HDZ BiH da ih prihvati kao partnere. (Hina)

Diploma Sebije Izetbegović i dalje sporna, ispitivat će je novo povjerenstvo

Članovi Senata Sveučilišta u Sarajevu u srijedu su odlučili kako će posebno povjerenstvo istražiti vjerodostojnost akademskog zvanja Sebije Izetbegović, sadašnje ravnateljice sarajevskog Kliničkog centra, koja je suočena s optužbama da je krivotvorila podatke o završenom poslijediplomskom studiju u Zagrebu. Višemjesečna trakavica oko magisterija Sebije Izetbegović tako je nastavljena, a rektor Sveučilišta u Sarajevu Rifat Škrijelj … Nastavi čitatiDiploma Sebije Izetbegović i dalje sporna, ispitivat će je novo povjerenstvo