Šest stvari koje trebate znati o bivšoj časnoj sestri i novoj ministrici Bernardici Juretić

0
702

MAGIRSTRA psihologije iz Italije, bivša časna sestra i voditeljica ljudskih resursa u IGH samo je dio osebujnog životopisa Bernardice Juretić, nove ministrice socijalne politike i mladih.

1. Obrazovanje

Rođena u okolici Omiša završila je srednju medicinsku školu u Dubrovniku. Obrazovanje je nastavila u Italiji na sveučilištu Pontificia Salesiana u Rimu. Magistrirala je na temu “Oboljeli od AIDS-a s psihološkog gledišta”. “Morala sam direktno raditi s oboljelima u tada prvoj kući za oboljele od AIDS-a u Italiji i jednoj od prvih u Europi. Završila sam i tečaj edukacije pri talijanskom Caritasu za rad s oboljelima o AIDS-u. To je bilo jedno, iako teško, lijepo iskustvo i ljudski i profesionalno”, rekla je Juretić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

2. Samostanski životBERNARDICA02[1]

Zaredila se s 21. godinom u redu ančela, rimokatoličkom crkvenom redu osnovanom u 19. stoljeću u Italiji. Od početka devedesetih bila je zaštitno lice hrvatske borbe protiv zlouporaba droga. S 27 godina napustila je samostanski život nakon dugog razmišljanja. “Bila sam preopterećena poslom i nisam više mogla izdržati život na dva kolosijeka. Posla s ovisnicima bilo je sve više i više, a imala sam i brojne samostanske obaveze. Na kraju sam počela razmišljati kome sam potrebnija i zaključila da su to ovisnici. No, odluku nisam donijela preko noći”, objasnila je 2012. godine za Gloriju.

3. Osnivanje komuna

Juretić je prva u Hrvatskoj osnovala komune za liječenje ovisnika o drogama. Do 2012. godine osnovala je četiri komune: u Cisti Velikoj, Ivanovcu kod Okučana, u Paučju i na Čiovu, a kroz njih je prošlo gotovo 2.000 ovisnika. “Svake godine između 30 i 40 ovisnika uspješno završi program koji traje dvije godine. Međutim, ima onih koji nisu uspjeli završiti program, ali apstiniraju i dobro su. Pratimo sudbine naših bivših štićenika ali sve ih je više”, komentirala je Juretić svoj program za Nacional 2003. godine.

4. Šefica Ureda za borbu protiv droge

Dolaskom Ive Sanadera na vlast, Juretić je preuzela upravljanje Vladinim uredom za suzbijanje zloporaba opojnih droga. Na tom mjestu provela je nešto više od četiri godine da bi 2008. godine napustila posao u Vladi. “Svatko u jednom trenutku osjeti da mora promijeniti mjesto posla, pa sam tako i ja odlučila postupiti. Zezam se kako sam napokon odlučila skinuti se s droge. No sigurno je da je mojoj odluci pridonijela i činjenica da nije bilo dovoljno političke volje, ali i sporosti Vlade oko donošenja odluke da moj ured, kojem sam bila predstojnica, ima veće ovlasti u borbi protiv droge. Time sam bila nezadovoljna, a kako nikakvih promjena nije bilo, odlučila sam otići”, ispričala je 2008. godine Juretić u razgovoru za Jutarnji.bernardica-juretic[1]

5. Rad u privatnom sektoru

Iz Vladinog ured otišla je u IGH na mjesto voditeljice ljudskih resursa na poziv Jure Radića. Nakon nekoliko godina napustila je IGH i vratila se svojoj strasti, pomaganju ovisnicima.

6. Razlozi napuštanja samostana

Mediji su svojevremeno pisali da je Juretić napustila samostan zbog ljubavi, ali ona je to odlučno negirala. Ipak, od odlaska iz samostana nije bila u duljoj vezi. “Otkad sam izašla iz samostana, bila sam samo u jednoj kraćoj vezi, koja je propala. Shvatila sam da to nije ono što sam tražila i prekinula sam jer mi je bolje biti sama nego nesretna. I dalje vjerujem u ljubav, ali nisam zaljubljive naravi”, zaključila je Juretić intervju 2012. za Gloriju.

Izvor:Telegram.hr bpz.ba