Široki Brijeg: Uoči Dana grada održana svečana sjednica GV na kojoj su uručena javna priznanja

0
334
U petak je u kinu Borak održana svečana sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega povodom Dana grada Širokog Brijega.

Nakon himne “Lijepa naša” u izvedbi profesorice Marije Čolak, na samom početku svečane sjednice Gradskog vijeća održane u povodu Dana grada Širokog Brijega, nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Predsjednik GV Topić je govorio o radu Gradskog vijeća u proteklih godinu danaistaknuvši odličnu suradnju s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, gradskim službama i vijećnicima Gradskog vijeća. Na kraju svog govora uputio je čestitku svim Širokobriježankama i Širokobriježanima povodom Dana Grada i blgadana Velike Gospe čiji je značaj posebno istaknuo.

Predsjednik GV Široki Brijeg Vinko Topić prvi se obratio svim gostima svečane sjednice

Izvješće o radu gradonačelnika Mire Kraljevića prikazano je u formi video projekcije. Prikazani su projekti koji su u tijeku, projekti koji su završeni, ali i oni projekti koji se planiraju raditi u budućnosti. Nakon video projekcije koju možete pogledati i na Youtube kanalu Grada Širokog Brijega, gradonačelnik Miro Kraljević se prigodnim riječima obratio svim nazočnima.

Gradonačelnik Kraljević je u svom govoru posebno istaknuo potrebu zajedničkog rada svih institucija i gospodarstvenika kako bi Široki Brijeg bio još bolji. Osvrnuo se na započete projekte, ali i one planirane.

Gradonačelnik Grada Širokog Brijega Miro Kraljević obratio se kao domaćin svim gostima te se osvrnuo na učinjeno u proteklom razdoblju

Također, pozdrave su uputili: Fra Tomislav Puljić, gvardijan Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu i Mato Zovko, načelnik prijateljske Općine Žepče,koji je pohvalio rad širokobrijeških gospodarstvenika i izrazio nadu kako će se i na gospodarskom planu ova dva prijateljska grada uspješno surađivati. Također, izazvao je veliko oduševljene ispunjene dvorane nabrajajući hercegovačka prezimena koja nose njegovi Žepčaci.

Mato Zovko, načelnik općine Žepče s kojom je Grad Široki Brijeg pobratimljen

Veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Sabolić čestitao je domaćinima Dan Grada i naglasio kako će Hrvatska i dalje pomagati svoj narod u Bosni i Hercegovini.

Veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić

Prisutne je pozdravio i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke i izaslanik predsjednika HNS-a i HDZ BiH dr. Dragana Čovića. Istaknuo je pozitvni smjer kojim se kreće Grad Široki Brijeg kao i ostali gradovi i općine u ŽZH.

Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH

Na temelju Odluke Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja onima koji su doprinijeli napretku i ugledu Grada Širokog Brijega ili su postigli izuzetne rezultate u različitim djelatnostima. Javna priznanja Zlatna plaketa “Grb grada Širokog Brijega” dodijeljena su:

  • Akademskom kiparu Stipi Sikirici,
  • Dr. sc. fra Vjekoslavu Lasiću,
  • Samostalnoj radnji “USLUGA” Široki Brijeg,
  • Gospodarskom društvu CHEMO COMMERCE d.o.o. Široki Brijeg

Priznanje u ime pokojnog kipara Stipe Sikirice preuzela je njegova supruga

Fra Vjekoslav Lasić istaknuo je kako s ponosom svugdje ističe da je Širokobriježanin

Priznanje za samostalnu radnju “Usluga” preuzeo je Adam Topić

Posebno priznanje “Zlatna plaketa” pripalo je i poduzeću Chemo Commerce d.o.o

Franjevačka gimnazija na Širokom Brijegu prošle godine je proslavila 100. obljetnicu svog postojanja. Povodom toga nama važnog događaja organiziran je međunarodno znanstveno-stručni skup nakon kojeg je i objavljen zbornik radova. Svoj veliki doprinos, kao predsjednik organizacijskog odbora, dao je doktor znanosti, bivši vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije i ravnatelj Tiskare Fram-Ziral fra Ivan Ševo.

Zahvalnica fra Ivanu Ševi

U to ime zahvalnicu Grada Širokog Brijega uručio mu je gradonačelnik Miro Kraljević.

Nakon dodjele priznanja dobitnici su uputili prigodne riječi zahvale.

Prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća položen je vijenac i zapaljene svijeće na Trgu širokobrijeških žrtava (kod križa) za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje.

Molitvu je predvodio širokobriješki gvardijan fra Tomislav Puljić.

Polaganje vijenca i paljenje svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava

Svečanost obilježavanja Dana grada upotpunili su svojim nastupima polaznici Glazbene škole Široki BrijegJakov Begić i Mate Slišković, dok smo već spomenuli profesoricu Mariju Čolak koja je otpjevala himnu. Program je vodio Marinko Karačić, novinar Radio postaje “Široki Brijeg” koja je Svečanu sjednicu prenosila uživo.

U povodu Dana grada iz tiska je izišao novi 30. broj informativnog biltena “Široki info”. Bilten se može u elektronskoj formi preuzeti na službenoj web-stranici Grada Širokog Brijega. Tiskani primjerak može se preuzeti na info-pultu na ulazu u zgradu Gradske uprave.

Program obilježavanja Dana grada nastavlja se večeras s početkom u 21 sat kada je na programu Večer folklora i kulturne baštine na Trgu širokobrijeških žrtava.

(www.jabuka.tv)