Širokobriježanin na vrhu Afrike: Tomislav Mikulić osvojio Kilimanjaro!

0
231

Tomislav Mikulić (43), rođeni Šveđanin, a porijeklom iz širokobriješkog sela Kočerin, 15. lipnja 2015. godine osvojio je najviši vrh Afrike – Uhuru Peak (5.895) na planini Kilimanjaro čiji ime u prijevodu na hrvatski jezik znači Široki Brijeg. Tomislav je tako postao drugi Širokobriježanin koji je osvojio Kilimanjaro. Ovaj poduhvat ostvario je njegov prezimenjak Igor Mikulić devedesetih godina 20. stoljeća.

Kilimanjaro je planina i stratovulkan u sjevernoistočnoj Tanzaniji, blizu granice s Kenijom. Nalazi se oko 350 km južno od ekvatora i oko 500 km sjeverozapadno od grada Dar es Salaama. Kilimanjaro je sa 4.600 metara od podnožja najviša samostojeća uzvisina na svijetu.

Tomislav je direktor u jednoj švedskoj firmi, a kako je rekao za portal Jabuka.tv, na ovaj pothvat nagovorio ga je kolega Daniel Stålhammar

”Ajmo u Afriku i popet se na vrh Kilimanjara! Doslovno tako mi je kolega rekao i nakon kraćeg razmišljanja odlučili smo se na taj pothvat iako nismo imali nikakvo iskustvo s planinarenjem. Raspitivali smo se i planirali uspon nekoliko mjeseci te smo se odlučili na uspon najtežom, ali i najspektakularnijom stazom Machame Route,” priča Tomislav za portal Jabuka.tv

Kilimanjaro je nacionalni park u afričkoj državi Tanzaiji, a njegov najviši vrh Uhuru Peak nalazi se na 5.895 metara nadmorske visine.

”S obzirom da se na Kilimanjaro ne smije ići bez pratnje, dobili smo dva vodiča, kuhara te 12 nosača. Oni su išli ispred nas te bi pripremali kampove gdje bi noćili i jeli. Svaki dan smo hodali osam osati, a bilo je zaista teško i naporno jer što se više penjete, sve manje kisika imate te je bilo teško aklimatizirati se. Preko noći temperatura je padala i do -20 stupnjeva Celzijevih,” prepričava iskustva s najviše afričke planine Tomislav u razgovoru za portal Jabuka.tv

Četvrtog dana ekipa se priviknula na uvjete te nisu imali većih problema s kisikom, a za svaki slučaj vodič je imao osigurane boce s kisikom. S obzirom da su se aklimatizirali, taj su dan preskočili jedan kamp te hodali 12 sati. Tomislav nam priča da su prilikom dolaska na 5.000 metara nadmorske visine jedva mogli razgovarati međusobno zbog manjka kisika i općenito umora.

U 4.00 sata ujutro petog dana odlučili su da će krenuti na najviši vrh Uhuru Peak (5.895 metara nadmorske visine).

”Mrak je bio sve do 9.00 sati, a na 5.000 metara sreli smo bračni par koji se nije uspio popeti na vrh iako su bili jako blizu. Također, tu smo naišli na spomenik Kanađaninu koji je preminuo zbog visinske bolesti; nije nam bilo svejedno, no nastavili smo uspon. Ubrzo smo stigli smo na prvi vrh Stella Point (5.685 metara nadmorske visine) te nam je preostalo ‘samo’ 210 metara do Uhuru Peaka. U 11.15 sati na najvišem vrhu Afrike zaviorila se zastava hrvatskog naroda! Svu snago smo potrošili, ali ponos da smo uspjeli i taj osjećaj biti na Uhuru Peaku je neopisivi i fantastičan. S obzirom da je kisik jako rijedak na vrhu, zadržali smo se 20 minuta te smo krenuli u silazak. Nakon dan i pol vremena spuštanja, u podnožju Kilimanjara organiziran nam je doček uz šampanjac, afričku glazbu i ples,” izjavio je za portal Jabuka.tv 43-godišnji Širokobriježanin sa švedskom adresom Tomislav Mikulić, koji je osvojio najviši vrh ”Crnog kontinenta”.

Direktor nacionalnog parka Kilimanjaro uručio je članovima ekspedicije certifikat kojim se potvrđuje i dokazuje da su osvojili Uhuru Peak.

(www.bpz.ba