Sjednica prekinuta, nastavak u ponedjeljak u 16 sati

0
203

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća u Mostaru nastavila se danas od 15:30. Na njoj bi, kako je ranije najavljeno, Mostar trebao dobiti novog gradonačelnika, ali su najnoviji događaji unijeli krajnju neizvjesnost u takav ishod.

Image result for gradsko vijeće mostar

17:15 Predsjedatelj Zelenika pozvao je vijećnike da preuzmu odgovornost koju su dobili od građana Mostara. Nakon toga je usvojena odluka da se treći nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Mostara održi u ponedjeljak u 16 sati. Također, Zelenika je najavio i izvanrednu sjednicu s jednom točkom dnevnog reda “Odluka o privremenom financiranju”.

17:10 Konačno je, nakon sat i 20 minuta, nastavljena sjednica Gradskog vijeća Mostara. Irma Baralija predložila je nastavak sjednice u ponedjeljak u 16 sati. Nakon toga je Slaven Bevanda iz HRS-a predložio da se odmah nakon okončanja konstituirajuće sjednice održi izvanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o usvajanju Odluke o privremenom financiranju

16:35 Iako je najavljena pauza od 10 minuta još uvijek nije nastavljena sjednica Gradskog vijeća Mostara

15:50 Određena je pauza od 10 minuta kako bi se osigurale tehničke pretpostavke za glasovanje u drugom krugu izbora za gradonačelnika. Istovremeno, predstavnici klubova vijećnika imat će konzultacije oko prijedloga Bh. bloka da Mostar dobije rotirajućeg gradonačelnika.

15:45 Irma Baralija iz Naše stranke predložila je da se odredi pauza od 10 minuta, a nakon toga i pauzu od nekoliko dana  kako bi se klubovi vijećnika konzultirali o prijedlogu Bh. bloka da se u Mostaru uvede institucija rotirajućeg gradonačelnika. Predsjedatelj Zelenika na to je kazao da su vijećnici već ušli u proces glasovanja u drugom krugu te da je institut rotirajućeg gradonačelnika protivan Izbornom zakonu i Statutu.

15:40 Utvrđeno je da je na sjednici prisutno svih 35 vijećnika te da shodno tome Vijeće ima kvorum za valjano odlučivanje

15:37 Predsjedatelj Vijeća Ivan Zelenika otvorio je nastavak sjednice Gradskog vijeća Mostara po točki 5. koja se odnosi na drugi krug glasovanja za izbor gradonačelnika Mostara.

Podsjećamo, u drugi krug glasovanja za mostarskog gradonačelnika su prošli Mario Kordić, kandidat HDZ-a BiH koji je dobio 14 glasova i Zlatko Guzin iz SDA , kandidat „Koalicije za Mostar“ s 12 glasova.

Jutros su se pojavile informacije da su Koalicija za Mostar i Bh. blok dogovorili da Mostar dobije “rotirajućeg gradonačelnika” s rotacijom nakon 16 mjeseci po uzoru na Predsjedništvo BiH. Navodno je to predložio BH Blok., a SDA prihvatila. Prema tom prijedlogu po 16 mjeseci na čelu grada bi bili kandidati SDA, BH Bloka i SDA. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, kazao je da se očekuje odgovor HDZ-a BiH na ovaj prijedlog.

Predsjednik HRS-a Slaven Raguž u međuvremenu je izjavio kako je takav prijedlog nemoguće provesti, te da bi to zahtjevalo izmjenu ne samo mostarskog statuta, već i Ustava.

Mario Kordić je, nakon sjednice koja je prekinuta u srijedu navečer kazao kako je uvjeren da će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Mostara biti izabran novi gradonačelnik.

– Zahvaljujem se građanima koji su strpljivo gledali zadnje dvije sjednice Vijeća te im želim poželjeti nekakvu čestitku da ćemo u petak sigurno imati gradonačelnika i početi raditi ono zbog čega su nas građani i birali u prosincu prošle godine – kazao je Kordić tada novinarima.

Od 15:30 na HMS-u ćete iz minute u minutu moći pratiti tijek sjednice./HMS/