SLAGANJE IZBORNIH LISTA: KARAMARKO ide na sigurno, MILIJAN BRKIĆ ulazi u veliki rat!

0
446

Zoran Milanović i dalje u strogoj tajnosti čuva poredak imena i prezimena na izbornim listama.

Čini se kako će se napetost i neizvjesnost u strankama vezana uz kreiranje izbornih lista, protegnuti sve do nedjelje ili čak ponedjeljka kada je i krajnji rok za predaju istih, barem što se tiče Hrvatske demokratske zajednice. S druge strane, u javnosti se već tjednima govori o potencijalnim imenima koja će svojoj stranci pokušati prikupiti što veći broj glasova, iako se neki stranački čelnici kao što je to primjerice aktualni premijerZoran Milanović, konačan popis imena trude držati u strogoj tajnosti. Točnije, u SDP-u se još uvijek čeka sutrašnja sjednica predsjedništva stranke na kojoj će Zoran Milanović otkriti karte te kazati kakav je konačan poredak imena i prezimena na SDP-ovim listama. Uzmemo li u obzir kako HDZ-ova Domoljubna koalicija prema posljednjim istraživanjima osvaja Dalmaciju i Slavoniju, jasno je kako aktualni premijer ima itekako razloga za brigu te potrebnu za pažljivim promišljanjem koga će postaviti na koje mjesto.

Međutim, bez obzira na još neke nedoumice i potrebe za pokojom kalkulacijom, već je sada i više nego jasno koja će se imena ”sukobiti” u pojedinim izbornim jedinicama, odnosno tko će biti nositelji istih.

Josipa Rimac držat će leđa Karamarku, Milijan Brkić suočava se s Antom Kotromanovićem

Već se otprije znalo kako će šef HDZ-a Tomislav Karamarko na nadolazeće parlamentarne izbore izaći u devetoj izbornoj jedinici, pravoj i tradicionalnoj utvrdi HDZ-a gdje je šefica kampanje upravo Josipa Rimac. Točnije, Karamarko se na području Ličko-senjske županije, Zadarske, Šibensko-kninske te sjevernom djelu Splitsko-dalmatinske županije suočava s aktualnim ministrom policije, Rajkom Ostojićem pa nije čudo kako mediji ovaj sraz nazivaju bitkom dvojice ministara policije. Međutim, uzmemo li u obzir činjenicu kako je upravo IX. izborna jedinica tradicionalna utvrda HDZ-a te kako upravo u njoj HDZ već tradicionalno dobiva većinu glasova, Karamarko može mirno spavati.

S druge strane, glavni stranački operativac i glavni tajnik stranke Milijan Brkić odlazi u četvrtu izbornu i svoje će snage odmjeriti s aktualnim ministrom obrane, Antom Kotromanovićem, iako u SDP-u još uvijek nisu donijeli konačnu odluku. Akose ovakav scenarij ostvari, činjenica je kako nas ponovo očekuje zanimljiv sraz; sraz ”vojnika”. Naime, za Milijana Brkića njegovi suborci imaju samo riječi hvale pa ga se tako prisjećaju kao dobrog ratnika i zapovjednika koji bi učinio baš sve za svoje ljude. Jedna od upečatljivijih priča bila je ona na Velebitu kada je Brkić pet sati sam samcat na rukama izvlačio ranjenog suborca na vrh planine kako bi ga naposljetku mogao evakuirati helikopter saniteta.

O ratnom putu aktualnog ministra obrane Ante Kotromanovića također možemo čuti samo riječi hvale jer osim što je bio dragovoljac u Domovinskom ratu, ostao je veliki prijatelj s generalom Gotovinom. Naime, nije tajna kako general i ministar u Zadru vrlo često provode vrijeme zajedno loveći tune te kako je upravo Kotromanović zaslužan za zbližavanje šefa SDP-a Zorana Milanovića i generala Gotovine. Osim Kotromanovića i Brkića koji će svoje snage odmjeriti na području Osijeka, ne smijemo zaboraviti ni HDSSB koji na ovom području već tradicionalno osvaja veliki broj glasova.

Dino Stanin/PIXSELL
Dino Stanin/PIXSELL

NASUPROT GORDANA MARASA: Umjesto generala Markača dolazi Andrija Mikulić

Ranije se pak pričalo o tome kako će upravo Brkić biti taj koji će se naći kao nositelj liste za dijaspore, odnosno 11. izbornu jedinicu. Odabir je na kraju pao na bivšeg ministra financija Ivana Šukera. Prema svemu sudeći, HDZ-ovci su se u ovoj kalkulaciji dobro posložili jer dijaspora ionako već tradicionalno odlazi u njihove ruke, dok će Slavonija predstavljati pravi izazov iz kojeg se naslućuje (sudeći prema posljednjim anketama) kako će pobjedu ondje odnijeti upravo HDZ.

Iako je HDZ generalu Mladenu Markaču nudio prvo mjesto na listi u II. jedinici (dio Međimurja i Podravine), čini se kako se pregovori još uvijek vode. U HDZ-u već imaju rezervnu soluciju pa ako Markač ne pristane, prvi bi mogao biti šef zagrebačkog HDZ-aAndrija Mikulić koji će se pokušati obračunati s aktualnim ministrom Gordanom Marasom. HDZ-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine relativno je novo lice na političkoj sceni pa bi mu naspram SDP-ovog Marasa to mogla biti olakotna okolnost.

Na kraju, jedno od većih iznenađenja je Tomislav Čuljak, odnosno činjenica kako se politički tajnik HDZ-a neće naći kao nositelj pete izborne jedinice pa će se tako aktualni ministar branitelja Predrag Matić naći nasuprot HDZ-ovog Bože Galića.

Milanović protiv Željka Reinera, Milanka Opačić na mukama

Zanimljivo će biti gledati i omjer snaga u prvoj izbornoj jedinici gdje se najvjerojatnije sučeljavaju SDP-ov Zoran Milanović i HDZ-ovac Željko Reiner. Ministar prometa u Milanovićevoj Vladi Siniša Hajdaš Dončić nositelj je liste u III. izbornoj jedinici, a preko puta njega naći se će se Žarko Tušek, čelnik krapinsko-zagorskog HDZ-a.

Aktualni predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nositelj je SDP-ove liste u šestoj izbornoj jedinici, a iz HDZ-a šalju Dražena Bošnjakovića koji se nalazi među onima čija bitka neće biti nimalo laka. U problemima se pak, što se tiče SDP-ovaca, nalazi akutalna ministrica socijalne politike i mladih SDP-ova Milanka Opačić koja je nositeljica liste u sedmoj izbornoj jedinici, a suprostavlja joj se  potpredsjednik HDZ-a i karlovački gradonačelnik Damir Jelić.

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta SDP-ovac Željko Jovanović nositelj je liste u osmoj, dok je nositelj one HDZ-ove gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković.Na samome kraju, dolazimo do desete izborne jedinice gdje će svoje snage odmjeriti aktualni ministar financija Boris Lalovac i HDZ-ov Zlatko Ževrnja, splitsko-dalmatinski župan. I ovaj put, HDZ je u znatno boljoj poziciji.

Prema svemu sudeći, svaki glas će biti važan te potencijalno odlučivati o pobjedniku nadolazećih izbora. Nesumnjivo je kako će i jedna i druga politička opcija aktivirati i upregnuti svoje članstvo, ali sigurno je da će na kraju priče ipak odlučiti sljedeće: motiviranost birača i njihova stvarna želja za promjenom ili pak ostanku na istome.bpz.ba