SLIJEDI LI REKONSTRUCIJA PREDSJEDNIŠTA HNS BIH

0
232

Ove hrvatske stranke nisu osvojile ni jedan vijećnički mandat

Lokalni izbori u BiH pokazali su da na hrvatskoj političkoj sceni postoje samo dvije relevantne političke stranke- HDZ BiH čiji su kandidati za načelnike pobjedili u 18 općina i koja ima većinu u gotovo svim općinama s hrvatskom većinom i HDZ 1990. koja će imati načelnike u tri općine i negdje manji negdje veći broj vijećnika u svim ili gotovo svim većinski hrvatskim općinama, piše bpz.ba

Uz njih treba napomenuti kako je kandidat HSS Stjepan Radić pobjedio za načelnika u općini Dobretići( nekada dio općine Jajce).Ostale manje hrvatske stranke, prema preliminarnim izbornim rezultatim,a osvojile su tek nekoliko vijećničkih mandata, a neke poput HSP Herceg Bosne Vesne Pinjuh, Hrvatski pravaški blok Željka Koromana,  HSP dr Ante Starčević UHSP Miljenka Miloša ni jedan.

Čelnici ovih stranaka, na osnovu toga što su imali općinske vijećnike  bili su i članovi Predsjedništva Hrvatskog Narodnog Sabora BiH. Nakon što su njihove stranke izgubile status parlamentarnih, njihova pozicija u Predsjedništvu HNS BiH postala je upitna.

S druge, pak, strane pojavile su se stranke, kao što je Hrvatska republikanska stranka Slavena Raguža čiji je kandidat izabran za vijećnika u Gradskom vijeću Širokog Brijega, te HKDU- Hrast Petra Barbarića- Pepija koja će participirati u Općinskom vijeću Čitluka, te HNS (dr Josip Perić) koje su stekle status parlamentarnih stranaka, te time i pravo članstva u HNS BiH, ali i pravo da njihovi čelnici budu izabrani u Predsjedništvo Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, umjesto Vesne Pinjuh, Željka Koromana, Miljenka Miloša i čelnika HSP AS.

Hrvatski Narodni Sabor BiH sada bi trebao činiti 9 stranaka- koje imaju svoje zastupnike ili vijećnike u predstavničkim tijelima od općine do razine BiH. To su HDZ BiH, HDZ 1990., HSS, HSS Stjepan Radić, HSP BiH, Hrvatska republikanska stranka, HKDU- Hrast, HKDU i HNS ( dr Josip Perić).

Podsjetimo, kako je Demokratski centar, također član HNS BiH, smrću predsjednika stranke prestao djelovati./HMS/