SNSD neće u vlast bez HDZ-a, a HDZ neće bez SNSD-a

0
25

Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik složili su se danas u Mostaru kako nastavljaju uspješnu suradnju i partnerstvo te da će rješavati ‘teška’ pitanja koja su važna i za jedne i druge.

Lider HDZ BiH je rekao da su dogovorili aktivnosti o zajedničkom jačanju partnerstva, te da je Dodika informirao o čemu su razgovarali s drugim strankama i što su dogovorili u Federaciji. – U F BiH želimo vlast do kraja godine, također i u županijama, rekao je Čović.

Na pitanje koga priželjkuju s bošnjačke strane, Čović je odgovorio:

– Na razini Federacije sa svima možemo i sa svima smo razgovarali. Imamo šarenilo u izboru. Te smo razgovore priveli kraju sa strankama koje su djelomično bile u vlasti, nema u Federaciji nitko tko nije bio u nekom dijelu vlasti. Prije svega se to odnosi na Vladu Federacije BiH, rekao je Čović.

Dodao je da nije bilo nikakvog izbjegavanja bilo koga u Federaciji.- Naš cilj je da imamo legitimne predstavnike u vlasti. Čini mi se da je ova slagalica složenija u Federaciji nego u RS. Na osnovu izbornog zakona ćemo odlučiti tko je to, rekao je Čović.

Čović je u izjavi medijima kazao kako je Dodika upoznao s dosadašnjim razgovorima i onome što je dogovoreno s drugim strankama iz FBiH.

Naglasio je kako su dogovarali i aktivnosti koje će osnažiti njihovo partnerstvo u narednom razdoblju.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što u kontinuitetu razgovaraju.

-Danas je tema postizborna situacija na razini države. Mi ćemo nastaviti surađivati, kooridinirati politike i aktivnosti u tom pogledu. Na neki način, HDZ i SNSD koji su etiketirani ranije kao problem, sada se javljaju u BiH kao rješenje moguće brže uspostave vlasti. Mislim da primjer naše suradnje može poslužiti drugima. Naravno da imamo razlike, kao što je put u NATO, ali mi na potenciramo na razlikama nego na zajedničkim pitanjima”, kazao je Dodik.

On je dodao da su spremni formirati vlast sa svima koji imaju zajedničku politiku.

“Spremni smo s onima koji imaju zajedničku politiku i matematiku da radimo na formiranju vlasti u BiH. S HDZ-om imamo dogovor da nitko nikome ništa ne smeta. Ako to Bošnjaci razumiju na takav način, onda smo riješili dosta problema u BiH”.

Još je dodao da će se nastaviti s politikama koje su prepoznatljive.

“Nastavit ćemo politikama koje su prepoznatljive, mi ne želimo vršiti nikakvu destrukciju ali nismo ni spremni na bilo kakvo neprincipijelno ponašanje. Oni koji imaju kapacitet i želju da budu dio strukture zajedničke razine SNSD-a i HDZ-a, nikome ništa nije zatvoreno, ali ni bianco otvoreno“.

“Mi ćemo tražiti da se vrati Ustav BIH na scenu, da se odbaci međunarodni intervenicionizam. Ne možete zabilježiti da smo mi i HDZ imali ijedan konflikt. Primarno, SNSD i HDZ imaju već 12 ljudi unutra s našim koalicijskim partnerima, Osmorka ima 13, a SDA 9. I jedni i drugi mogu biti. U svakom slučaju, mi ćemo ići da to završimo brzo i postignemo dogovor“, kazao je Dodik u odgovoru na novinarsko pitanje.

“SNSD neće bez HDZ-a, HDZ neće bez SNSD-a“, kazao je na kraju.