SRBI U ŠOKU: UEFA priznala Kosovo čak i mimo Statuta! Igra protiv Hrvatske u kvalifikacijama?

0
247
roku od desetak dana Kosovo bi trebao postati i članica FIFA-e, što znači da bi od rujna mogao igrati kvalifikacije za SP u Rusiji 2018., moguće s Hrvatskom u skupini!

Na današnjem Kongresu UEFA-e u Budimpešti UEFA je primila Kosovo u svoje članstvo kao 55. zemlju članicu. Na tajnom glasovanju 28 saveza glasalo je za prijam, 24 je bilo protiv, dok su dva bila suzdržana.

Kosovo je na Kongresu u Budimpešti prvo željelo izmijeniti Statut koji predviđa da članice mogu biti samo zemlje čiju nezavisnost priznaje UN i da ubace formulaciju “većina međunarodne zajednice u Europi”.

Taj prijedlog nije prošao za tri glasa, jer je bila potrebna dvotrećinska većina. Ipak, time nije bio zatvoren put za prijem kosovskog nogomentnog saveza u UEFA-u, već je uslijedilo spomenuto glasovanje. U roku od desetak dana Kosovo bi trebao postati i članica FIFA-e, što znači da bi od rujna mogao igrati kvalifikacije za SP u Rusiji 2018., moguće s Hrvatskom u skupini! Naime, samo dvije grupe imaju po pet reprezentacija, a Hrvatska je u jednoj od te dvije grupe.

Prije glasovanja, vršitelj dužnosti predsjednika UEFA-e Španjolac Angel Maria Villar kazao je kako je pitanje prijema Kosova u članstvo te organizacije veoma osjetljivo i najavio mogućnost “političkih posljedica”. S obzirom na Kataloniju i Baskiju, nije ni čudno da su Španjolci bili protiv. Zabrinuta je bila i švicarska delegacija čiji su predstavnici tražili tajno glasovanje. Očito, brojni švicarski reprezentativci kosovskih korijena mogli bi osakatiti njihovu reprezentaciju.

“Nije poznato šta će biti s igračima koji već igraju u nekim reprezentacijama, niti gdje bi i kako klubovi igrali kod kuće i na strani. Nije poznato ni u kojim natjecanjima bi igrali. To nije fer ni prema ostalim članicama, ali ni prema igračima, ni prema Kosovu”, rekao je švicarski predstavnik.

Albanski mediji navode izjavu predsjednika crnogorskog saveza Dejana Savićevića koji je zatražio da Kosovo bude primljeno u UEFA.

“Samo je Srbija od država bivše Jugoslavije glasala protiv ulaska Kosova u UEFA”, rekao je Savićević.

Karadžić: Ovo je miješanje politike u nogomet

Predsjednik srpskog nogometnog saveza Tomislav Karadžić, dakako, nije bio zadovoljan.

“Nadao sam se da nikada neću morati govoriti o ovoj temi, jer sam vjerovao da ćemo biti uspješni u tome da sačuvamo nogomet od politike”, kazao je u uvodu svog govora Karadžić.

Pozivajući se na 5. član statuta UEFA u kome se navodi da članice mogu biti samo zemlje koje su priznate kao samostalne države u UN, Karadžić je kazao da je u pitanju “politički prijedlog” i rekao da “nogomet ne smije da prijeći liniju i mijenjati granice bilo koje države”.

“Primanje saveza samoproglašene države u UEFA bi pred očima cijelog svijeta omogućilo najgrublje miješanje politike u sport. Zato moramo reći ne”, rekao je Karadžić.

Karadžić je kao argument naveo i sankcije UN iz 1992. godine, kada tadašnja Jugoslavija nije igrala Europsko prvenstvo u Švedskoj.

“U skladu s rezolucijom 1244 UN, Kosovo je dio republike Srbije pod upravom UN. AkoJugoslavija nije 1992. godine igrala EP zbog odluke UN, zašto bi se sada gluho i slijepo prelazilo preko jedne rezolucije UN”, naveo je Karadžić.

Autor: I.K.Utorak, 03. Svibanj 2016. u 13:23

 bpz.ba