‘Srbija nikad neće ući u EU!’

0
269

Hrvatska je spremna na protumjere, rekao je danas ministar vanjskih poslova Miro Kovač komentirajući uhićenje hrvatskog državljanina u Srbiji.

– Ovo što radi Srbija je provokacija, drskost i zastrašivanje hrvatskih državljana i to nećemo tolerirati. Na ovaj način Srbija nikad neće ući u EU i Hrvatska je spremna na protumjere, rekao je danas ministar vanjskih poslova Miro Kovač komentirajući uhićenje hrvatskog državljanina u Srbiji.

Objasnio je kako je uhićen Osječanin koji inače često putuje u Srbiju, ali kako je bila riječ o zamjeni identiteta jer su srbijanske vlasti tragale za osobom za kojom je raspisana tjeralica i protiv koje postoji optužni prijedlog. Osječanin je pušten na slobodu i hrvatski ga je generalni konzul dopratio do granice.

– Tražimo od Srbije da konačno Hrvatskoj prikaže popis svih koji su osumnjičeni, optuženi, za kojima je raspisana tjeralica ili kojima je suđeno u odsutnosti, dodao je Kovač dok je boravio u mjestu Bilima kod Mostara gdje je sudjelovao na komemoraciji u povodu Europskog dana posvećenog obilježavanju žrtava svih totalitarnih režima.

Nastavak politike iz 90-ih

– Ono što smo čuli od Vučića je huškanje srpskog naroda protiv Hrvata i protiv Hrvatske. To je na neki način nastavak politike iz 90-ih godina kada je Hrvatska bila napadnuta, žrtva velikosrpske agresije – kazao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač o izjavi srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se “iz ponora povijesti na pozornicu ponovo vraćaju ideje nekadašnje NDH” i poručio kako Srbija “neće dopustiti ponavljanje Jasenovca, Jadovna, Jastrebarskog, ali ni ‘Oluje’.

– Vučić je 1995. dolazio u tada okupirana područja Hrvatske i poručivao da Glina i Banija nikad neće biti hrvatske, da su bile i ostat će srpske te da da će tamošnji narod živjeti u Velikoj Srbiji. Nikada se za to nije ispričao, za razliku od američkog potpredsjednika Joe Bidena koji se nedavno u Beogradu ispričao i izrazio sućut obiteljima žrtava bombardiranja NATO snaga 1999. godine – kazao je Kovač.

– Mi na takvo huškanje srpskog naroda protiv hrvatskog naroda nikada nećemo pristati i tražimo od njega da se konačno oslobodi velikosrpskog razmišljanja , da pomogne sebi i svome narodu i da počne živjeti europske vrijednosti. Da konačno počne živjeti mirotvorstvo o kojemu on govori, a koje nikako da provede u djelo, istaknuo je ministar.

  bpz.ba